Справа про приватизацію «Криворіжсталі» стала притчею в язиціх ще під час президентської передвиборної кампанії. Представники нинішньої влади тоді обіцяли спочатку повернути цей унікальний комбінат, а потім продати утридорога. І от час-ікс настав. Уряд оголосив стартову ціну 93 відсотків акцій «Криворіжсталі» — 10 мільярдів гривень. Багато це чи знову мало? Торік комбінат був проданий за 4,26 мільярди гривень «Інвестеційно-металургійному союзу», що створили компанії, близькі до Рината Ахметова і Віктора Пінчука. Отож, зараз стартова ціна більш ніж у два рази перевищує ту, за якою в 2004-ому «Криворіжсталь» пішла з молотка.
Питання лише в тім, наскільки прозорим буде процес нової приватизації. Адже бажаючих одержати «Криворіжсталь» вистачає. Серед них і екс-співвласник «Криворіжсталі» Віктор Пінчук, який не раз заявляв, що готовий доплатити, аби не розставатися з акціями комбінату. В одному з коментарів «Голосу України» посол США Джон Хербст натякав, що певні американські компанії свого часу були дуже зацікавлені в покупці комбінату, однак, за його словами, їх тоді навіть до тендера не допустили. Напевно з 24 жовтня (дня початку продажу акцій) нова влада знову буде здавати іспит на чесність і непідкупність. Простежити за цим подвійно цікаво, тому що передвиборна парламентська кампанія в той час уже буде в розпалі, і політики напевно не поскупляться на коментарі.
Водночас Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко переконана, що реалізаційна ціна «Криворіжсталі» значно перевищить стартову. Про це глава уряду заявила учора на прес-конференції в Києві. За словами Юлії Тимошенко, розроблені урядом умови приватизації «Криворіжсталі» дадуть змогу комбінату «стати протягом п’яти  років найсучаснішим підприємством в рамках єврозони».
Вона зазначила, що соціальні зобов’язання, виписані в умовах конкурсу, погоджені з потенційними інвесторами підприємства. Прем’єр також сказала, що «Криворіжсталь» стане першим приватизованим підприємством, яке пройде екологічний аудит. Проте, на думку Юлії Тимошенко, основною вимогою уряду до інвесторів буде «чесна робота, а не робота в тіньовому секторі».
Вона також наголосила, що гроші, отримані від приватизації «Криворіжсталі», підуть на фінансування урядових проектів розвитку, які передбачають фінансування з державного бюджету. І підкреслила, що претендентів на «Криворіжсталь» буде не менше п’яти, при цьому вони «матимуть світове ім’я».