Останнім часом, як відомо, однією з найпопулярніших причин міні-майданів у столиці та Київській області стало знищення зелених насаджень: будівельний ажіотаж загрожує паркам, лісам і скверам більше, ніж стихійні буревії. Повідомлення про акції протесту друзів дерев з’являються майже з такою само періодичністю, як прогнози синоптиків. Загроза рукотворного урагану докотилася і до села Гори Бориспільського району: днями його мешканці звернулися — поки що з відкритим листом — до голови районної держадміністрації Івана Полюховича. У ньому вони вимагають не пускати під будівельний «скальпель» 30 гектарів «зелених легень» поблизу села, а таку операцію, за їхніми даними, готують з благословення Івана Павловича.

Автори листа нічого не мають проти залучення інвестицій у районний бюджет, однак не погоджуються, що заручником грошей має стати лісовий масив. Справа в тому, що на місці лісу заплановано спорудити житловий комплекс: певний відсоток квартир інвестор передасть у розпорядження району. Це, на думку керівництва, допоможе скоротити чергу на житло, що буде великим полегшенням для традиційного «головного болю» «батьків» району. Проте мешканці Гори переконані, що в кінцевому результаті від таких інвестицій їхнє село не одержить жодної користі: «В нашому лісі буде створено престижний мікрорайон на зразок Пущі-Водиці, Кончі-Заспи, з якими нова влада ніяк не може розібратися, хоча й констатує грубі порушення земельного законодавства».
Тим часом окремі депутати сільської ради пропонують інші варіанти зацікавленості інвесторів. Наприклад, привабити їх вигідними умовами для вкладання грошей у добудову багатоповерхівок, які 15 років тому після нульового циклу призупинив споруджувати тодішній радгосп-мільйонер «Бортничі», в завершення будівництва Будинку культури чи прокладання доріг.
Місцеві мешканці просять звернути увагу не тільки на соціально-економічні проблеми. Крім них, є ще глобальне питання занедбаної екології. «Ми живемо в зоні дії міжнародного аеропорту «Бориспіль», — пишуть вони. — На наші голови викидаються сотні тонн спалених нафтопродуктів, згубно діють на наше здоров’я системи наведення посадки та зльоту літаків. З північної сторони на село негативно впливає відрізок траси Київ—Харків... І сьогодні говорити про знищення частини лісових насаджень заради прибутку інвесторів — це, мабуть, не по-державницьки...»
Нині справді на рівні найвищого керівництва держави йдеться про відновлення лісових масивів, пущених «під сокиру» за старої влади. До речі, Бориспільський район тоді «прославився» порушенням земельного законодавства: за даними МВС, у результаті цього тут державі завдано збитків на суму понад 65 мільйонів гривень. Мешканці села не хотіли б дії влади нової асоціювати з її попередниками, але...
На завершення свого послання до Івана Полюховича вони просять «не брати гріхів на душу, не тиснути на сільського голову та депутатів, бо в ліс ми ваших інвесторів не пустимо».
У лісі справді краще шукати гриби, ніж котеджі.