На Вінниччині розпочали переробку заморської сировини

Частину ввезеного до країни цукру-сирцю вчора розпочали переробляти на Кирнасівському цукрозаводі Тульчинського району, що на Вінниччині. Інформація про кількість сировини, що надійшла на підприємство, не розголошується. Сирцевий солодкий пісок з’явиться на прилавках саме тоді, коли розпочнуть роботу наші цукрозаводи. За словами голови Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Миколи Власюка, продавати його у роздрібній торгівлі обіцяють по 3 гривні 20 копійок за кілограм. Співрозмовник переконаний, що солодкі кристали, зварені з буряків, не витримають такої жорсткої конкуренції — дорожче, ніж по 2,5 гривні за кілограм заводчани не зможуть реалізувати свою продукцію оптовикам.
Тим часом, не поспішати продавати цукор з нового врожаю буряків — з такою пропозицією звертаються до вітчизняних цукроварів члени Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор». Вони ж пропонують створити Агентство з регулювання виробництва й реалізації цукру, яке мудро розпорядиться запасами кристалів, притриманих нинішньої осені на складах. Тільки так у сьогоднішній ситуації можна захистити цукрозаводи від нерентабельної роботи, вважає Микола Власюк. Лише на Вінниччині протягом останніх п’яти років збитки у цукровій галузі сягнули 500 мільйонів гривень (!). Одна з причин — незадовільна цінова політика держави в питаннях реалізації готової продукції. Дії уряду, зокрема із завезенням цукру-сирцю, члени асоціації назвали «спланованою контрабандою». Про це вони написали в листі до Президента України Віктора Ющенка з проханням вжити термінових заходів для порятунку вітчизняної стратегічної галузі, яка, на думку авторів листа, може бути повністю знищена.
— Нашою «зброєю» у відповідь, — каже М. Власюк, — має стати непоганий урожай цукрових буряків, що дозріває в області. За прогнозами, плануємо зібрати нинішньої осені 2,1—2,2 мільйона тонн сировини, з якої виробити не менш як 240 тисяч тонн цукру, котрий варитимуть на 18 заводах.
Пропозицію вінничан стосовно створення Агентства з регулювання виробництва й реалізації цукру підтримав міністр аграрної політики Олександр Баранівський. Перебуваючи на Вінниччині, урядовець визнав, що вітчизняний цукор скупили шість основних кампаній. Міністр переконаний, що вони «нагнали ціну», а тепер, не без їхньої участі, завозиться цукор-сирець.

Вінницька область.