Президент України Віктор Ющенко підписав Закон «Про внесення змін до Митного тарифу України» та Закон «Про внесення змін до деяких законів України». Зокрема, зміни до Митного тарифу передбачають зменшення пільгових ставок ввізного мита, встановлення повних ставок на рівні пільгових, а також заміну специфічних і комбінованих ставок на товари 1—23 груп.
До закону не увійшли такі підакцизні товари, як вина, спирт та тютюн, на які не передбачається зміна ставок ввізного мита. Зміни до Закону «Про Єдиний митний тариф» передбачають звільнення від сплати ввізного мита операцій із ввезення на митну територію України банківських металів.
Водночас глава держави повернув до Верховної Ради України Житловий кодекс України зі своїми пропозиціями. Президент вважає, що поданий на підпис Житловий кодекс не забезпечує реалізацію конституційних прав громадян на достатній життєвий рівень. У кодексі залишаються застарілі підходи до розв’язання сучасних проблем, він не є цілісним актом житлового законодавства, побудованим відповідно до конституційних положень. Також Житловий кодекс, застосовуючи поняття «житлова сфера», не визначає зміст цього поняття, не дає вичерпного переліку відносин, що мають регулюватися житловим законодавством. «Не можна погодитися із передбачуваною кодексом можливістю передачі житла за договором найму іншим особам за відсутності наймачів, наприклад, на час перебування дітей у дитячих будинках, під час перебування осіб під вартою або відбуття ними покарання, що є порушенням припису частини першої статті 30 Конституції України щодо гарантій недоторканності житла», — сказано у пропозиціях Президента.
Не відповідають Конституції України і запроваджувані Житловим кодексом положення про затвердження Кабінетом Міністрів України підстав для виселення з молодіжних житлових комплексів, про можливість виселення з гуртожитку за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації, оскільки за частиною третьою статті 47 Конституції України ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Тому Президент рекомендує Верховній Раді розробити новий проект Житлового кодексу, який повною мірою відповідав би Конституції України та сучасним потребам суспільства.


Вл. інф.