Синтез влади і бізнесу в Україні нагадує порохову бочку, вважає народний депутат із групи “Демократичні ініціативи” Ігор Плохой.
На вчорашній прес-конференції парламентарій заявив, що секретар РНБО Петро Порошенко, як і раніше, лобіює на цій посаді особисті інтереси. Так, главою Державної митної служби було призначено його однопартійця — Володимира Скомаровського. І, як результат, тільки за останні два тижні митні збори впали в два рази і відповідно зменшилися надходження до бюджету.
Дотепер Порошенко не склав депутатських повноважень, що є грубим порушенням закону про сумісництво. Як і раніше, зазначає парламентарій, кондитерська фірма “Рошен” асоціюється з прізвищем Порошенка. І водночас за півроку в чиновника високого рівня, крім критики силовиків, не з’явилося власних напрацювань. У зв’язку з чим, переконаний народний обранець, підривається авторитет нової влади і зростає недовіра виборців.
Ігор Плохой заявив, що готує звернення до Президента з проханням відреагувати на грубе порушення законів Петром Порошенком. І нагадує про обіцянку відокремити бізнес від влади.
А прес-служба Ради Національної безпеки і оборони України вчора нагадала, що Петро Порошенко ще 2 липня 2005 року написав заяву про складення депутатських повноважень. “Тим самим він зробив усе, що вимагає від нього Конституція. Далі слово за Верховною Радою”, — сказано в повідомленні.