З крилатим “злодій мусить сидіти у в’язниці” мало хто сперечається. Але прокурора Дніпропетровської області Володимира Шубу непокоїть неясність: скільки саме треба вкрасти, щоб сісти за ґрати. Зі зробленого ним аналізу роботи підлеглих у першому півріччі випливає, що нерідко їхні зусилля необґрунтовано перекреслюють органи правосуддя.

Скажімо, слідчі “накопали” докази на колишнього держадміністратора в Царичанському районі, котрий украв 300 тисяч гривень на будівництво для себе розкішної садиби, довели фінансові порушення, ще й у великих розмірах, районного чиновника. А суд спокійнісінько звільнив його з-під варти. І той продовжує керувати в районі. Виходить, три сотні з трьома нулями — мало. Збирають матеріал про розкрадання в держави колишнім директором міського ринку в Дніпропетровську майна на мільйон. І знову судді відпускають затриманого на волю. Таких прикладів набирається задосить. Повз камеру проходять спіймані на гарячому знахабнілі хабарники, розкрадачі “по-крупному” загальнонародної і комунальної власності.
— Наші зусилля, отже, йдуть у пісок. Й інші, дивлячись на такий результат, продовжують свої нечисті справи, — бідкається прокурор.
Як показала статистика, у судах припадають пилом без руху шість тисяч справ. Чимало з них — актуальні і резонансні. Тисячі затриманих місяцями змушені “паритися” на нарах у СІЗО в очікуванні вироку суду. Володимир Шуба небезпідставно зауважує — для такої тяганини немає підстав. Якість слідства змінилася на краще. За півроку не допущено жодного факту незаконного притягнення до кримінальної відповідальності. За результатами прокурорських перевірок порушено 1011 кримінальних справ, з яких більш як половину направлено до судів.
Чимало уваги приділяють зловживанням в економіці. На засіданні колегії облпрокуратури, наприклад, підсумували, що половина боргів у зарплаті в області — за підприємствами, на яких провадиться процедура банкрутства.
Прокурор вважає, що законодавство про банкрутство давно застаріло. Воно дає змогу багато разів порушувати справи про некредитоспроможність, запроваджувати мораторії на задоволення вимог і припиняти розгляд на настійну вимогу одних і тих само позивачів, позбавляючи інших кредиторів можливості заявити про себе.
У свою чергу, перебуваючи у стадії санації, такі підприємства роками безсоромно користуються пільгами і стабільно збирають прибуток. Але при цьому безкарно нагромаджують борги у зарплаті. Тепер у прокуратурі за них узялися серйозно: порушено 131 справу, 109 з них направлено до суду, і вже відшкодовано 53 мільйони гривень.

Дніпропетровська область.