президії Дніпропетровського обласного комітету профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України

Акціонерам ВАТ “Марганецький ГЗК”
Голові наглядової ради ВАТ “Марганецький ГЗК”
ЄРШОВУ А. А.
Правлінню ВАТ “Марганецький ГЗК”

Шановні добродії!
Змушені звернутися до Вас з відкритим листом, оскільки розв’язання проблем ВАТ “Марганецький ГЗК” залежить передусім від Вас.
Що нас змушує зробити такий крок?
Насамперед — несприятлива обстановка на комбінаті зі створеними умовами праці, низьким рівнем заробітної плати і розв’язанням соціальних проблем трудового колективу.
Комбінат — один з найбільших у світі виробників марганцевої руди, колектив з 120-річною історією, в якому працює більш як 7 тис. чоловік. Від його роботи залежить доля не лише трудового колективу, а й життя 55-тисячного міста.
Тривалий час це підприємство було не тільки провідним у гірничорудній підгалузі, а й прикладом у розв’язанні соціальних питань.
Але останніми роками ситуація різко змінилася на гірше.
Сьогодні на підприємстві не виконують встановлених обсягів виробництва.
У першому півріччі поточного року спостерігається значне невиконання підготовчих прохідницьких робіт (78,8% від плану) і розкривних по кар’єрах (89,7%).
Поряд з цим перевищують встановлені обсяги продуктивності праці (101,2%), знижено собівартість марганцевого концентрату на 8%.
Значно погіршилася увага до охорони праці.
У поточному році трудящими недоотримано спецодягу на 21,9%, засобів індивідуального захисту на 37,4%, допущено 19 випадків травмування, у тому числі 3 — смертельні. Виявлено 15 випадків профзахворювань. Загальна захворюваність збільшилася на 17% і становила 1004 дні на 100 працюючих.
На підземних роботах у шахтах 8 і 3/5 застосовується технічно несправне устаткування, що відробило нормативні терміни експлуатації.
Введена в 1998 році шахта 14/15 досі не має побутових приміщень. Трудящі переодягаються в побутових приміщеннях інших шахт, що знаходяться на відстані 3 км від робочого місця, і найчастіше змушені долати цю відстань пішки.
На комбінаті виплачують найнижчу заробітну плату серед дочірніх підприємств галузі, це підтверджують такі дані:
 Виробіток   Середня   Середня
 на 1 люд.  зарплата   зарплата
 тис. грн.,  грн., грн.,
 2004 р. 2004 р. червень 2005 р.
ВАТ “Марганецький ГЗК” 120,05 760,7  982,9
ВАТ “Криворізький залізорудний комбінат” 53,17 1104,8 1756,0
ВАТ “Суха балка” 32,09 987,9 1508,9
ЗАТ “Запорізький залізорудний комбінат” 69,70 1350,0 1818,0
Підприємство відмовилося від утримання об’єктів соціальної інфраструктури — дитсадків і бази відпочинку на Азовському морі.
З наведених показників і фактів можна дійти висновку, що для розв’язання проблем організації виробництва, безпечних умов праці і соціальних питань власниками, вищими органами управління акціонерного товариства, на наш погляд, виділяється недостатньо коштів.
Це є причиною напруженості у трудовому колективі, наслідки якої важко спрогнозувати.
Сподіваючись на взаєморозуміння, звертаємося до Вас з вимогою невідкладно вжити заходів з розв’язання життєво важливих проблем Марганецького ГЗКу і проінформувати нас про вжиті заходи.


   За дорученням президії В. ШЕВЧЕНКО, голова обкому профспілки.