Нинішній склад Кабміну був затверджений 4 лютого — через два тижні після вступу на посаду Віктора Ющенка. Тож 4 серпня Кабінет Міністрів України на чолі із Юлією Тимошенко відзначив півріччя своєї роботи.

Зростання ВВП за цей час упало до рівня 4 відсотків. Як відомо, торік реальний ВВП зріс на рекордно високі 12,1 відсотка за інфляції 12,3. За півріччя найвищий темп зростання ВВП був у січні — 6,5 відсотка. Попередній уряд, відправлений у січні у відставку, прогнозував зростання ВВП у 2005 році на 6,5 відсотка за інфляції 8,7. Однак нинішній переглянув прогноз у бік збільшення до 8,2 відсотка за інфляції 9,8. У липні міністр економіки Сергій Терьохін заявив про наміри зменшити прогноз зростання ВВП із 8,2 до 8 відсотків. Перебуваючи в Японії, Віктор Ющенко назвав нову цифру очікуваного приросту цьогорічного ВВП — 6—6,5 відсотка. Деякі експерти пророкують, що ми фінішуємо з іншою цифрою — 3 відсотки. Ось так.
Розумію, що вже втомив вас набором цифр, але не втримаюся, щоб не назвати ще одну. Оприлюднену минулого тижня. Стартова ціна «Криворіжсталі» у разі повторної приватизації становитиме 10 мільярдів гривень. Попередній власник — «Інвестиційно-металургійний союз» Пінчука—Ахметова придбав «Криворіжсталь» за 4,26 мільярда гривень. Як сказав Анатолій Кінах, дешевого розпродажу, як у попередні роки, — не буде. Чи викличе шок стартова ціна комбінату в попередніх власників?
Зазначу, що на серпень портфель замовлень ВАТ «Криворіжсталь» сформовано на 98—99 відсотків. На час повернення комбінату в держвласність завантаженість ВАТ замовленнями становила не більш як 50 відсотків, повідомив Перший віце-прем’єр-міністр.
Уряд затвердив також список 520 підприємств, які будуть приватизовані у 2005—2006 роках. За словами Ю. Тимошенко, ці підприємства майже безгоспні, і їх давно треба було передати ефективним власникам.
На нараді з перспектив розвитку Євро-Азійського нафтотранспортного коридору знову вкотре стояло питання про пошук партнерів та інвесторів для завантаження нафтопроводу Одеса—Броди. Дивно, але схоже, що добудовувати нафтогін територією Польщі до портів Балтійського моря збираються доручити російській компанії ТНК-ВР, яка, як пам’ятаємо, затято відстоювала і зацікавлена в реверсі. Невже вона змінила свою політику і сприятиме процвітанню каспійських конкурентів?
Коли вже заговорили про нафту, то варто згадати і про бензин, який минулого тижня вистояв і не зріс у ціні. Але це затишшя перед бурею. Щоправда, невеличкою, бо А. Кінах прогнозує підвищення цін у серпні проти липня на 10 відсотків. Ох і полюбляє він цю цифру, бо завжди називає її. Хоча реалії липня спростували його попередній прогноз. Він лопнув, як бульбашка.
У середу Кабмін сформував робочу групу парламентерів для переговорів з Росією з приводу постачання газу. Очолив її міністр палива та енергетики Іван Плачков. Я не випадково вжив слово «парламентерів», бо сьогодні маємо справжню війну між Росією й Україною у газовій сфері. У нас, на жаль, газові полководці слабуваті.
1 серпня «Інтернешнл геральд триб’юн» опублікувала інтерв’ю голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, який заявив, що Росія планує встановити для України ціну на газ на рівні 160 доларів за тисячу кубів. Сьогодні 75 відсотків російського газу в Європу йде територією України. За дешевий транзит через нашу територію Росія розраховується газом. Також дешевим. Якщо сусіди втричі збільшують ціну на газ, то ми також збільшуємо ціну за транзит. І будемо отримувати газу стільки ж, скільки й отримували. Тож напевне права Ю. Тимошенко, яка сказала, що доки Україна здійснюватиме такі величезні обсяги транзиту російського газу до Європи, ми зможемо розраховувати на стабільні ціни на газ. Хто-хто, а Юлія Володимирівна добре знає, що каже. Тож усі заяви «Газпрому», що ось-ось буде прокладено багато обхідних газопроводів, поки що залишаються мріями. Перезимуємо. Головне, щоб самі у себе не розікрали те, що дістанеться.
Радісна новина прозвучала минулого тижня і для шахтарів. Гірникам з 8 серпня розпочинають масові виплати заборгованості в зарплаті. Себто з учора. А чи розпочалися?
І наостанок ще одна цифра. Її в суботу на «5 каналі» оприлюднила економічний експерт Ірина Крючкова. 67 відсотків цьогорічних інвестицій надійшли до нас із Кіпру. Невже наші гроші повертаються назад?