Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про страхування». Цей закон дозволяє страховикам-нерезидентам відкривати в Україні свої філії, щоправда, не відразу — вони зможуть це робити лише через п’ять років після прийняття України до Світової організації торгівлі (СОТ).
За цим законом страховик-нерезидент має право на відкриття філіалу в Україні в тому разі, якщо держава, в якій він зареєстрований, не належить до держав, що не беруть участі в міжнародній співпраці в сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, не фінансує тероризм та співробітничає з Групою з розробки фінансових заходів з боротьби з відмиванням грошей (FATF). Крім того, між Україною і країною, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, має бути укладений міжнародний договір про запобігання податковим ухилянням і уникнення подвійного оподаткування.
Страховик-нерезидент повинен бути розташований на території країн або окремих територій, які згідно з рішенням Організації економічного співробітництва і розвитку ООН не мають офшорного статусу, або на території інших країн, якщо «неофшорний статус» такого страховика підтверджено висновком відповідної торговельно-економічної місії. Законом визначено, що для відкриття філії в Україні власний капітал страховика-нерезидента має бути не менш як 150 мільйонів євро, а його рейтинг фінансової надійності (стійкості) має відповідати вимогам, встановленим Держфінпослуг. На момент реєстрації філії страховика-нерезидента мінімальний розмір гарантійного депозиту на рахунках уповноважених банків-резидентів, які мають ліцензію на здійснення операцій на всій території України і не перебувають на момент такого розміщення в процедурі санації, фінансового оздоровлення або банкрутства, має бути не менше мінімального розміру статутного фонду страховика-резидента (для страховиків, які працюють з ризиковими видами страхування, — 1 мільйон євро, для компаній зі страхування життя — 10 мільйонів євро). Обов’язковою умовою для відкриття філії іноземної страхової компанії в Україні є наявність у страховиків України права відкривати свої філії на території іноземної держави, в якій створений і діє страховик-нерезидент. Закон дозволяє філіям страховиків-нерезидентів надавати послуги з обов’язкових видів страхування за умови, якщо вони мають статус юридичної особи згідно із законодавством України.


Вл. інф.