Кримський прем’єр Анатолій Матвієнко відзвітував про перші 100 днів роботи уряду під його керівництвом. А розпочав свій звіт з аналізу резонансного «спалаху тривоги», викликаного відключенням електроенергії в деяких південнобережних містах, що спричинило «нетривалий і безпечний» викид нечистот в районі пляжів Массандри й «Артеку».
Нині всі пляжі працюють, електропостачання відновлено, хоча в деяких місцях воно досі здійснюється за графіком. Влада півострова, вважає А. Матвієнко, відреагувала на проблему достатньо оперативно. Друга тема, котру активно коментують закордонні, переважно російські ЗМІ, про нібито наявність у воді Північно-Кримського каналу холерного вібріона,
А. Матвієнко назвав «брехнею», вочевидь викликаною боротьбою за клієнта, який активно поїхав на кримське узбережжя.
Минулорічний показник уже перевищено майже на чверть мільйона, а попереду ще найсприятливіший місяць — серпень. Серед чуток — і «сенсація» про нібито «розкидані» на кримських пляжах шприци, які буцімто спричиняють зараження СНІДом. За довідкою, яку зачитав прем’єр автономії, нічого подібного не відбувається: ані зараження, ані тим паче «спалаху» немає. А. Матвієнко наголосив, що уряд не приховує від людей жодної інформації, особливо пов’язаної з небезпекою для життя.
— Коли є проблеми, то ми про них говоримо відкрито, — сказав глава уряду. Зокрема, на думку
А. Матвієнка, «найвужчим» місцем в інтенсивному розвитку півострова є енергозабезпеченість та магістральні комунікації. Саме тому уряд створив комісію, яка визначатиметься із тим, як здійснити докорінну реконструкцію та узгодити дії інвесторів, щоб Крим більше ніколи не мав проблем, пов’язаних з електрикою, водою, теплом, дорогами й усіма іншими видами комунікацій.
Підсумовуючи результати роботи, А. Матвієнко відзначив, що «за жодним параметром спаду немає», але його обурює «крадійський настрій», який досі не вдається зламати, бо корупція в Криму сидить «надто глибоко».
Першочерговим завданням кримський прем’єр назвав потребу «запустити режим влади в іншому алгоритмі, щоб влада служила народу, тобто надавала людям послуги якісно, у повному обсязі і своєчасно, бо головний критерій оцінки влади — це наскільки комфортно почувається кожен кримчанин». З цієї позиції А. Матвієнко й оцінює роботу всіх посадовців, починаючи з найменших чиновників. Водночас найслабшою ланкою роботи своєї команди за 100 днів кримський прем’єр назвав інформаційне поле, яке програне, тобто «населення як не знало, так і не знає того, що робить влада, яка має об’єднатися з населенням в усвідомленні того, що Крим — найкращий регіон, який мусить очолити всі позитивні перетворення в Україні».
Стосовно мовної специфіки Криму А. Матвієнко висловив жаль, що коли йдеться про розвиток, приміром, української мови, то це сприймається як боротьба з російською і навпаки. «Я не воював би з жодною мовою, а розвивав би всі. Повинна бути взаємоповага культур, а не війна», — сказав прем’єр Кримської автономії.

Крим.