* ЄС видав Україні кредит на 1,6 мільярда євро — про те, що за кадром.

* У регіонах відбувся фестиваль науки — хто  що казав.

* Росія ввела передоплату за газ — про рахунки і порахунки.

Гроші зробили гроші

У Брюсселі Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підписали меморандум про надання Україні кредиту на 1 мільярд євро і 355 мільйонів євро допомоги від Євросоюзу. Це не менш приємна новина, ніж зняття останніх законодавчих бар’єрів на шляху до безвізового режиму з країнами ЄС, яке також можна занести в актив тижня.

Мало того, МВС передало всі функції з виготовлення вітчизняних та закордонних паспортів та інших документів Нацбанку, а це автоматично знизило їхню вартість для користувачів приблизно на 40 відсотків. Посвідчення водіїв та техпаспорти відтепер обійдуться їм уже в 114, а не 198 гривень.

Повернімося, однак, до кредиту й меморандуму, які, на мій погляд, мають щонайменше два промовисті підтексти. Перший. По суті Рада міністрів ЄС, яка схвалювала остаточну суму кредиту, виділила 

1 мільярд євро. Проте як додаток до пакета макроекономічної допомоги в 610 мільйонів доларів США, який погоджував попередній український уряд, поза тим не отримав його, відмовившись від асоціації з ЄС і від активної співпраці з МВФ. Отже, загальний обсяг кредиту вже становить 1,6 мільярда євро. Другий підтекст. Реалізація кредитної програми цілковито залежатиме від виконання умов погодженого меморандуму і програми співпраці України з МВФ. Нагадаю, програма МВФ «стенд-бай» обсягом 17 мільярдів доларів США увібрала ключові реформи монетарної та курсової політики, енергетичного і фіскального секторів, прозорості державного регулювання і покращення бізнес-клімату. Вона не обіцяє швидкого покращення, але гарантує курс на стабілізацію фінансів, економічних процесів, очищає їх від корупційних схем, а відтак і покращує інвестиційний клімат. Звісно, якщо діяти по писаному.

Як підкреслили у Єврокомісії, угода про фінансування контракту з державного розвитку є не кредитом, а частиною анонсованої раніше фінансової допомоги обсягом 1,4 мільярда євро для усунення фінансових проблем у перехідний період. На першу виплату в 250 мільйонів євро можна розраховувати вже найближчим часом, решту спрямують на становлення громадянського суспільства й технічну допомогу.

Бізнес — не сторонній

Я звертаю увагу на це не випадково. Європейські кредити і фінансова допомога, як на мене, стануть цього річ головними джерелами матеріального стимулювання виробництва, уряд призупинив інвестувати в економіку. Звісно, можна було очікувати, що на гальмах спустять і призначений на звітний тиждень Всеукраїнський фестиваль науки. Адже впродовж останніх років ми знижували наукоємність свого ВВП, тоді як інші її нарощували. Торік — до критичного рівня через скорочення фінансування науково-технічних розробок з бюджету, що називається, до плінтуса. Але, до честі організаторів 

(НАНУ, Міносвіти і науки, Держагенції з питань науки тощо), фестиваль відбувся, а в програмці я надибав навіть на семінар у Слов’янську про досягнення видатних економістів. Цікаво, що сказали б вони про вбивчу для регіону ескалацію насилля і злочинності? Мабуть, те саме, що й Рінат Ахметов, котрий жорстко окреслив перспективи так званої  Донецької народної республіки: ізоляція — зупинка виробництва — безробіття. Такого варіанта не треба ні Донбасу, ні йому. Отже, підсумую: великий бізнес зробить усе від нього залежне, аби відновити мир, спокій та ділову активність. А прагнення не програти конкуренцію на західних ринках спонукає його не припиняти інвестиційний процес. А відтак можна очікувати й на активізацію попиту на науково-технічні розробки в різних сферах економіки, презентовані як готові до впровадження в ході фестивалю науки.

Перекриють газ і кисень

Керівник «Газпрому» Олексій Міллер висунув черговий ультиматум: якщо Україна не розрахується за червень на умовах стовідсоткової передоплати (114 млн. куб. на добу, виходячи з ціни $486,5 за тисячу кубометрів) до 2 червня, то вже наступного ранку росіяни перекриють газову трубу. Червневий рахунок за ресурс — 1,66 мільярда доларів США.

Власне, це вже ми проходили 2009 року. Тоді могли постраждати найбільше промислові регіони сходу і півдня України. Для них газ — що кисень: без нього не обходяться металургійна, енергетична, хімічна, цементна та інші індустріальні галузі й, звісно, комунальна сфера. Але тоді «підставити» промислові регіони не вдалося через безпрецедентну технологічну переміну напрямку роботи усієї ГТС країни. Цього разу може вийти, оскільки повторити тодішній «реверс» вийде навряд. Розрахунок російського монополіста, як на мене, полягає у намірі дискредитувати Україну в очах європейців, адже за відсутності російського газу нас по суті примушують відбирати газ, призначений для транзиту в Європу, інакше кажучи, наражають на конфлікт зі споживачами з Європи. Убезпечити себе від цього можна тільки газом з альтернативних джерел. Тому звістку від голови правління НАК «Нафтогаз України» щодо істотного зростання реверсних поставок блакитного палива через Угорщину, поза сумнівом, можна вважати топовою.

І про борг України за газ, який, за лукавими підрахунками «Газпрому», нібито сягнув уже 3,508 мільярда доларів США. Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв нагадав, що в нас є гроші розрахуватися за все. Звісно, є. Але як цивілізована країна ми проти того, щоб з нас лупили три шкіри. До слова, з’ясовується, не лише ми, а і єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає задекларовану ціну на газ для України несправедливою. Ми готові сплатити, але за справедливими рахунками. До того ж ми маємо зустрічні претензії до постачальника газу, який віднедавна анексував Крим і заходився експлуатувати нашу власність — основні фонди «Чорноморнафтогазу», ресурси чорноморського шельфу, банківські активи. Нагадаю, цього тижня група озброєних осіб заблокувала в Криму 4,6 мільярда гривень активів Нацбанку України, у тім числі 3,9 мільярда гривень — готівкою.

На цьому тлі зовсім не зайвим видається розпорядження глави «Укр-трансгазу» щодо посилення охорони ГТС.

Мал Миколи КАПУСТИ.