«Теремок» — останній відомчий дитсадок у Полтаві. В решті дошкільних закладів тепер «виховуються» всілякі установи та організації, деякі реконструйовано під житло. Така загроза нависла і над «Теремком». Про його закриття заздалегідь попередило керівництво ВАТ «Полтавський турбомеханічний завод».

...Збудований трохи більше десяти років тому, «Теремок» був одним із найсучасніших дошкільних закладів обласного центру. Завод дбав про установу, забезпечуючи відмінні побутові умови, повноцінне харчування. Працювали тут талановиті педагоги, які творчо підходили до справи, забезпечуючи не лише високий рівень навчального процесу, а й гармонійний розвиток усіх дитячих здібностей. Тому чимало полтавців, навіть живучи віддалік, намагалися саме сюди прилаштувати своїх малюків.
Однак після того, як у заводу з’явився новий власник — концерн «Укрросметал», змінилась і соціальна політика підприємства. Спершу дітей поділили на «своїх» і «чужих»: починаючи з 2003 року робітники заводу продовжували платити за дитину 2 гривні на день, а всі інші — уже 17 гривень. Звісно, що для багатьох вигіднішим стало віддавати 200 гривень няні, ніж 370 — «дяді». Тож у дитсадку залишилося лише 4 групи. І власники заговорили про щорічні збитки в 250—300 тисяч гривень. А тому мають намір позбутися цього фінансового тягаря. Тим паче, що можна легко перебудувати добротне двоповерхове приміщення дитсадка на триповерховий елітний будинок і вигідно продати квартири. Усі комунікації, місце тихе... Покупці, ясна річ, знайдуться.
Звісно ж, із цим не погоджуються лише батьки. Вони вже побували на прийомах у голови облдержадміністрації та його заступників, у заступника міського голови, направили листи Президентові, в його секретаріат, до Верховної Ради та Кабінету Міністрів, в інші високі інстанції. Однак поки що залишаються без відповідей. «Постарався» лише Комітет з питань науки та освіти Верховної Ради, який... переслав скаргу в управління освіти і науки облдержадміністрації. Та ще — прокуратура, яка визнала наказ про ліквідацію дитсадка незаконним і зробила відповідний припис. Однак адміністрація підприємства на нього поки що не реагує.
Цими днями міська організація ВО «Батьківщина» ініціювала проведення «круглого столу» на цю тему. Тільки ні заводських адміністраторів, ні керівників профспілкового комітету, ні представників облдержадміністрації й міськради тут не побачили. Прийшли батьки та журналісти.
Порушувалося це питання і на засіданні громадської колегії при облдержадміністрації. Однак голова ОДА Степан Бульба нічим утішити не зміг. Мовляв, бізнес, будемо розбиратися... При цьому він заспокоював загал тим, що існуючі комунальні дошкільні заклади міста недовантажені, тож ніхто з дітлахів на вулиці не залишиться. Але ж, ясна річ, таких умов, як у «Теремку», деінде вже не буде.
А тим часом кількість вагітних на обліку в жіночих консультаціях міста зросла останнім часом ледь не на чверть. 
 
Полтава.