Коли це було: прем’єр Юлія Тимошенко, випромінюючи оптимізм і впевненість, розповідала, що ми почали жити краще? На початку тижня. А коли урядовці запевняли: інфляція за перше півріччя становила 6,4 відсотка? Теж тоді. А в середу Міжнародний валютний фонд (МВФ) звернув увагу: темпи інфляції у річному вимірі становлять 15 відсотків і поки що не уповільнюються, а зростають. Він назвав це «найсерйознішою проблемою української економіки».
Такою само «несподіванкою» від МВФ стало й інше: темпи економічного зростання впали до найнижчої за останні п’ять років позначки — чотирьох відсотків. Але хіба не про досягнення української економіки розповідав нам уряд цілих півроку?
Сумнівне й ще одне досягнення — зростання в 1,6 разу номінальної зарплати — до 705,18 грн. Торік на цей період вона становила 453 грн. Тим часом реальна зарплата, за даними Держкомстату, зросла на 16,4 відсотка — до 527,3 грн. Тобто на 33% менше, ніж номінальна. Якщо вірити оприлюдненій Держкомстатом цифрі інфляції — 6,4%, то постає запитання: де решта відсотків, що з’їло нашу зарплату?
У зв’язку з цими показниками МВФ радить Нацбанку України обмежити збільшення грошової маси і здійснювати гнучкішу валютно-курсову політику. Тобто наступного разу не «стабілізувати» гривню так, як він це зробив недавно. А уряду — визначитися з питаннями реприватизації та поліпшити інвестиційний клімат і платоспроможність державного пенсійного фонду.
Якщо перекласти це на зрозумілу не лише фахівцям, а й пересічним громадянам мову, то виходить, що наш уряд, здійснюючи реформи, все робив з точністю до навпаки? Ситуація нині така серйозна, що МВФ висловив занепокоєння, попередивши: зволікання у боротьбі з кризою, яка насувається, загрозливе для економічного здоров’я держави. А також подав сигнал діловому світу про те, що мати справу з Україною — небезпечно. Це означає: нині зарубіжні інвестори без відома МВФ не ступлять і кроку. Не кажучи про те, щоб інвестувати в Україну бодай копійку. Як і потенційні донори — гранти та фінансові допомоги. Власне, це все одно, що МВФ оголосив нам війну. Принаймні «вовчий білет» нам вручено...
Але чи така вже таємниця — оприлюднене МВФ? Чимало фахівців у ЗМІ, зокрема й «Голос України», у коментарях критикували «беззаперечні» успіхи уряду, попереджуючи про економічну кризу, що насувається. А також ставили під сумнів результати реприватизації, попереджуючи, що ці його акції роблять країну геть непривабливою для зарубіжних інвесторів. Натомість чули запевнення Кабміну про інвестиційний бум в Україні...
Та з економікою довго не пограєшся. Досі Кабінет Міністрів, зокрема його глава Юлія Тимошенко, не висловлювали занепокоєння падінням найважливіших показників, більше, здається, дбаючи про створення власного політичного іміджу, ніж про практичну роботу, спрямовану на зміцнення економіки. Віднині уряд змушений буде працювати не так над реалізацією реформ, як над розробкою антикризових заходів та ще й під потужним зовнішнім тиском і контролем МВФ. І допоки вони не будуть погоджені з Фондом, зарубіжний інвестор у країну не прийде.
Президент Віктор Ющенко мав зустріч з директором-розпорядником МВФ, який стурбований зростанням інфляції і гальмуванням економічного зростання в Україні. Сторони обговорили теми грошово-кредитної, валютно-курсової політики та залучення інвестицій. Про те, чи переконував гість главу держави дбати не лише про політичний імідж України, а й про зростання її реальної економіки, — не повідомлялося...