Приміром, в Оболонському районі столиці, питома частка якого в міському бюджеті 17 відсотків, залишилися якісь пара-трійка неприватизованих підприємств. Узагалі там розміщено 83 підприємства дев’яти галузей. Тож, виходячи із загальноприйнятого міфу, оскільки на переважній більшості переважає не державна форма власності, там має панувати виробничий бум. Аж ні. За останні роки кількість збиткових підприємств зросла майже вп’ятеро. Із 3—4 до 15. Добре, що тут є ЗАТ «Оболонь», яке «витягує» бюджет, та ще декілька «рятувальників». До речі, такі «рятувальники» є в кожному районі столиці.
Узяти, приміром, ВАТ «Завод КІНАП», який колись, ще у минулому столітті, успішно випускав освітлювальне обладнання для кіно- і фотостудій та вузькоплівкову кіноапаратуру. Держпакет акцій підприємства продали за борги, і сьогодні фактично тут залишилося два корпуси. Злі язики плещуть, що одне з головних джерел доходів ВАТ — плата за здані в оренду комерційним структурам виробничі приміщення. Ще один приклад. ЗАТ «Любава». Хіба у звітах товариство не заявляло про збитки на кілька десятків тисяч гривень?..
Підприємства, які помирають, або ледь-ледь дихають, є будь-де: і у столиці, і у провінції. Але місцева влада позбавлена будь-яких важелів впливу на ситуацію. А для зміни власника необхідно ініціювати процедуру банкрутства. Хто на це піде? Зарплата така-сяка на підприємствах виплачується, великої заборгованості перед бюджетом немає. То навіщо збурювати тихе плесо...
Під акомпанемент гучних приватизаційних скандалів довкола стратегічних об’єктів, імовірно, що орендні платежі «тінню» пливуть повз міські бюджети в кишені орендодавців, що біля керма. А для рядових акціонерів — дуля з маком. Які можуть бути дивіденди, коли немає прибутку. Рядові акціонери — це переважно працівники цих підприємств, які за свої кровні придбали акції рідного підприємства.
Кінця краю цьому «в’ялому» процесу не видно. Бізнес тихенький, об’єктивні причини збитковості завжди можна знайти. А що місцева влада? Вона, окрім того, що посварити пальчиком та прочитати мораль, на цей процес вплинути не може...