Головний спосіб боротьби з корупцією, здирством, казнокрадством, хабарництвом, крадіжками — гласність. Про це заявив у Криму голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю Володимир Стретович. Щоправда, світовий досвід доводить, що корупцію перемогти неможливо. Але можна відчутно зменшити її вплив на життя.
Народний депутат переконаний, що ініційована Віктором Ющенком операція «Чисті руки» неодмінно дасть необхідний результат. А рішучу і системну боротьбу з корупцією треба починати згори, із затвердження високих стандартів держслужби.

Щоправда, для цього потрібні умови. За словами глави профільного комітету, це — незалежні судова система та ЗМІ, прозорість під час прийняття управлінських рішень, сильні політичні структури. На жаль, всі вони, крім політичної волі влади, відсутні. «Поки що!» — переконано наголосив В. Стретович.
Нині у Криму зупинено процес забудови в курортних зонах. І прийнято мораторій на продаж землі — до того часу, доки всі ділянки детально не обрахують і не внесуть у земельний кадастр, повідомляє наш власний кореспондент Віктор ХОМЕНКО.


* * *


А зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно термінів розгляду адміністративних справ та накладення адміністративних стягнень) опрацьовують у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
Мета запропонованого законопроекту (автор Володимир Яворівський) — чіткіша конкретизація строків у судочинстві, що стосується адміністративних правопорушень, та встановлення незворотності настання адміністративних стягнень за протиправні дії осіб, а також більш повний захист прав потерпілих осіб.
Народний депутат зазначає, що велике навантаження на суди не дає змоги нормально і вчасно розглядати справи про адміністративні правопорушення, а отже, неможливо в повному обсязі проводити профілактичну роботу серед населення. А певна частина справ стосовно осіб, які здійснили адміністративні правопорушення, як повідомляє Інформуправління ВР, залишаються нерозглянутими.
Проектом пропонується встановити для особи, яка здійснила адміністративне правопорушення, можливість зробити телефонний дзвінок, а також викликати захисника.


* * *


Комітет у закордонних справах
готує для розгляду проект закону про приєднання України до Конвенції УНІДРУА про міжнародний фінансовий лізинг, внесений Президентом України.
Нагадаємо, конвенція визначає принципи міжнародної лізингової діяльності, правила укладання лізингового договору, права та обов’язки учасників лізингового процесу, гарантії майнової недоторканності та відшкодування збитків тощо.