Футбол. Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд. Матчі у відповідь. 3 серпня. «Брондбю» (Данія) — «Динамо» (Грузія, Тбілісі). 3:1 (перший матч — 2:0). «Трабзонспор» (Туреччина) — «Анартосіс» (Кіпр). 1:0 (1:3). «Нефтчі» (Азербайджан) — «Андерлехт» (Бельгія). 1:0 (0:5). «Хака» (Фінляндія) — «Валеренга» (Норвегія). 1:4 (0:1). «Рапід» (Австрія) — «Дюделанж» (Люксембург). 3:2 (6:1). «Шериф» (Молдова) — «Партизан» (Сербія). 0:1 (0:1). «Стяуа» (Румунія) — «Шелбурн» (Ірландія). 4:1 (0:0). «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа) — «Мальме» (Швеція). 2:2 (2:3) . «Локомотив» (Росія, Москва) — «Работнічки» (Македонія). 2:0 (1:1). ЦСКА (Болгарія) — «Тирана» (Албанія). 2:0 (2:0). «Гайдук» (Хорватія) — «Дебрецен» (Угорщина). 0:5 (0:3).
«Тюн» (Швейцарія) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:0. Гол: Бернарді, 90+1. Перший матч — 2:2.
«Тюн»: Якупович, Гонсалвеш, Мілічевич, Адріано (Бернарді, 87), Гербер, Деумі, Егертер, Лустрінеллі (Желсон, 90+3), Феррейра (Віейра, 76), Паллас, Ходжич. Тренер — Урс Шоненбергер.
«Динамо»: Шовковський, Родольфо, Чернат, Ротань (Белькевич, 69), Шацьких (Клебер, 62), Гусєв, Несмачний, Гавранчич, Юссуф, Родріго, Чеснаускіс (Рінкон, 56). Тренер — Леонід Буряк.
Попереджено: Родольфо, 23, Егертера, 65, Гонсалвеша, 86. Вилучено Родріго, 90+4.
Арбітр — Педро Проенца (Португалія).
Берн. «Стад де Свісс». 17 градусів. 26 000 глядачів.
Либонь, такого гіркого розвитку подій прихильники київського «Динамо» не сподівалися побачити навіть у найстрашнішому сні. Адже вперше за останні дев’ять років їхня улюблена команда опинилася не тільки поза Лігою чемпіонів, а й узагалі пролетіла повз єврокубки. Наш іменитий клуб зійшов з дистанції одразу на перших метрах, поступившись, будемо щирими до кінця, досить посередньому суперникові. Але дуже згуртованому, налаштованому на жорстку й виснажливу боротьбу з першої і до останньої секунди, і, зрозуміло, на підсумкову перемогу.
Хоча перед матчем у Берні президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс висловив сподівання побачити у своїй команді справжніх бійців, справжніх чоловіків, котрі вміють терпіти і діяти конкретно, цілеспрямовано та результативно. Але, на жаль, перед нашими очима з’явилася команда, яка, зрештою, не знала, що їй робити. І, за винятком кількох епізодів, була досить безпорадною.
Склалося враження, що динамівські футболісти не мали на озброєнні саме тієї необхідної тактики, котра зробила б їхню гру ефективною і переможною. Скажімо, оборонці Родріго і Несмачний постійно гальмували наступальні дії, щоразу віддаючи м’яча назад. Та й решта гравців не відзначалася оригінальними і продуманими діями. Всі начебто відбували тяжку повинність.
У першому таймі наша команда, яку геть не задовольняв результат київської зустрічі, створила лише один гострий момент. Але і його змарнувала. Вже на 37-й секунді Чернат довгим пасом вивів Шацьких на «побачення» з Якуповичем. Та наш нападник із найзручнішого положення пробив мимо.
Після перерви господарі, як і тиждень тому в Києві, додали у швидкості, включили в дію свої фланги і навіть пресингували. А от «Динамо» робило багато зайвої роботи, гаючи час.
Не дали бажаного результату і заміни. Вочевидь ще не готовий до гри на високому рівні Клебер, котрий, як відомо, пропустив підготовчий період. Та й настрій у нього не найкращий. Подейкують, що йому кортить залишити динамівський «корабель». Трохи ліпший вигляд мав Рінкон. Але і його потуги не увінчалися успіхом.
І все-таки кияни були близькі до бажаного. Після підступного удару Белькевича зблизька м’яч, зрикошетивши від оборонця «Тюна», пролетів поряд зі стійкою воріт.
А от заміни, які зробив наставник господарів, виявилися значно ефективнішими. Саме Бернарді, який з’явився на полі під завісу зустрічі, в першу компенсовану хвилину точно пробив головою в нижній кут воріт, скориставшися гострою передачею з правого флангу і вигравши боротьбу в повітрі в Несмачного.
Одразу чудову нагоду подвоїти рахунок отримав Егертер. Однак очну «дуель» у нього виграв Шовковський. Останні секунди поєдинку «Динамо» провело у скороченому складі. Родріго, який пішов прямою ногою на Желсона, отримав червону картку...
Чогось конкретного на прес-конференції одразу після зустрічі від Леоніда Буряка представники ЗМІ не почули. Окрім загальних традиційних фраз: «це футбол», «по гарячих слідах висновки робити і давати оцінки важко», «були кадрові проблеми, до кінця не залікували травми Гавранчич і Ротань. А Ребров з цієї причини навіть не був заявлений на зустріч».
Побачити когось із керівників клубу і поспілкуватися, на жаль, не вдалося. Однак дуже хотілося б почути коментар насамперед Ігоря Суркіса. Можливо, найближчим часом через ЗМІ все-таки буде доведено до широкого загалу інформацію про конкретні заходи з поліпшення ситуації в популярному клубі, котрі, безперечно, назріли вже давно.

Берн.