Майже місяць у київській галереї «Срібні дзвони» тривала виставка «Магія тканини» художниці Раїси Дороховської, яка працює у стилі квілт (печворк) — шиття картин із клаптиків тканин. Книга відгуків лежала собі на столику й заповнювалася захопленими записами на кшталт «Ви подарували казку...»
Варто бачити цей досить рідкісний вид художнього рукоділля! Таке розмаїття яскравих кольорів, буяння трав, дерева, квіти, птахи, метелики, рибки, і здається, ніби все справжнє — ось-ось стрепенеться, злетить. Але це все картини, тільки не мальовані, а зшиті із клаптиків тканини! Кожна робота наче маленький куточок природи, що живе власним життям.
Майже два з половиною роки Раїса Дмитрівна малює ножицями по тканинах без шаблонів, просто з уяви. Суцільна імпровізація. Спершу деталі майбутніх картин вирізає, потім пришиває на полотно. Допомагає чоловік, Олександр. Робіт у їхньому будину-майстерні, що на Херсонщині, у селищі Нижні Торгаї, багато, до столиці пані Раїса привезла їх 50. Працює майстриня лиш у гарному настрої, щоб роботи виходили теплі й добрі, для затишку й на радість людям.
Художниця народилася в Україні, у згаданих Верхніх Торгаях. Потім з чоловіком переїхала до Прибалтики, згодом жила в Твері під Москвою і працювала флористом, створюючи букети, ікебани, композиції із зелені та квітів, навіть увійшла до Спілки дизайнерів Росії. І от чотири роки тому з родиною повернулася на Батьківщину. Весь цей час майстриня сумувала за широкими степами, вітрами, річками, вербами, ясним небом, зорями та рідними просторами. Тому й будинок придбали з великим садом й мальвами, господарство завели на сімдесят гусей та сотню курчат. І... почали творити!
Хоч пані Раїса не любить розлучатися зі своїми творами, деякі картини вже прикрашають приватні колекції в Англії, Канаді та Німеччині, там у ціні й пошані ручні роботи. Але майстриня хоче працювати на батьківщині.
Колись, маленькою дівчинкою, вона мріяла навчатися у Києві. А тепер її син живе тут. Одного разу привіз фотографії маминих робіт до великого міста. Так столиця дізналася про Ларису Дороховську.
Головними і улюбленими героями її шиття є дивовижні птахи, які нагадують мавок, русалок та молодих закоханих. Про що мріє творча натура? Звичайно, щоб її роботи дарували тепло і радість, зігрівали людські душі. А ще про те, щоб приїхати до Києва з новими картинами на Різдво.
А я хочу ще раз побачити рудого кота Федю із добрих «Казок» Лариси Дмитрівни та чарівне зоряне небо із тканини у горошок.