У Національному художньому музеї України за сприяння благодійного фонду ім. патріарха Димитрія, Українського центру візантиністики та патрології і видавництва «Друкарські куншти» відбулася презентація першої книги двотомника «Іконопис Західної України ХІІ—ХV ст.» Це найбільша наукова праця вченого-богослова, покійного патріарха УАПЦ Димитрія (Яреми). Неперевершеного, як стверджують фахівці, знавця української ікони.
«Ерудиція автора, його знання історії української церкви, життя єпархій і монастирів допомагають простежити долю ікони впродовж століть, — наголосила професор, доктор мистецтвознавства Людмила Міляєва. — Відтворюючи історію самого іконописання на землях України-Руси, вчений шукає витоки, джерела і не виключає, що християнизація Галичини й Волині йшла не з Києва, як це вважається хрестоматійно, тобто не шляхом Візантія — Київ, а через Моравію, і відбувалося це майже синхронно з Києвом. Цим він пояснює відлуння романських рис у художній культурі західно-українських земель».
Архієпископ Ігор Ісіченко розповів, що церковна архітектура та українська ікона були найбільшими захопленнями патріарха. Ще бувши отцем Володимиром Яремою, він оглянув і сфотографував мало не всі церкви Галичини, відвідав чимало пам’ятних місць у Центральній та Південній Україні. Крім глибоких теоретичних знань, славився практичним опануванням церковної культури: сам розписував храми, писав ікони, вишивав церковне облачення. Його знали і шанували не тільки як надзвичайно духовного пастиря й проповідника, а й як авторитетного мистецтвознавця.
Досліджувані автором західноукраїнські старовинні ікони, що збереглися в музеях та приватних колекціях України, Польщі, Словаччини, Росії, Німеччини та інших країн, розповів присутній на презентації член наукової редакції, онук патріарха Кость Маркович, в більшості, на жаль, не відомі не тільки широкому загалові, а й багатьом спеціалістам. Після появи цього розкішного — за змістом і формою — видання в молодих мистецтвознавців і всіх зацікавлених з’явилася унікальна можливість відкрити для себе пласт історії і культури.
Видання та презентацію книги здійснено за фінансової підтримки АКБ «Аркада». Нині готується до друку друга книга двотомника, в якій досліджується іконопис Західної України ХVІ—поч. XVІІ століть.