Полтавщина уже зібрала зернові майже на двох третинах площ, а валовий намолот хліба наближається до півтора мільйона. Як вигідніше продати збіжжя? Уряд закликає не квапитися, щоб «наварити» нормальну ціну, та хлібороби на роздоріжжі. З одного боку, якщо продати колосові за цінами, що їх нині пропонують місцеві комерсанти, то можеш і за кредити не розрахуватися, а з другого — гроші потрібні вже сьогодні, адже й на жнивному полі роботи ще чимало, й нова посівна на черзі. А, враховуючи те, що ціни на пальне з дня на день лише зростають, то більшість господарників небезпідставно побоюється: дочекаєшся «нормальної ціни», так за солярку заплатиш утридорога.
Виконуючий обов’язки генерального директора обласного ДП ДАК «Хліб України» Олександр Тучков (підприємство визначене державним оператором із закупівлі хліба), запевняє: упродовж серпня в сільгоспвиробників передбачено придбати майже 200 тисяч тонн зерна. Платитимуть від 441 гривні за тонну пшениці шостого класу до 468 гривень за тонну пшениці четвертого, а за ячмінь даватимуть по 620 гривень за тонну. Запропоновані ціни, мовляв, відповідають тим, які склалися на світовому ринку, і за всіма «параметрами» перевищують теперішні пропозиції на ринку внутрішньому.
Передбачається також закупівля в селян кукурудзи, соняшнику тощо. І, буцімто, нові механізми в організації справи дадуть змогу зробити конкуренцію прозорою, тут більше не знайдеться місця тіньовим схемам, до яких раніше схиляли виробників різні посередники.
Чи буде так і насправді — покаже уже найближчий час. Але є й інші розрахунки, які оптимізму хліборобам не додають. Варто згадати, що десяток років тому Полтавщина продавала за держконтрактом до чверті врожаю, а держава платила тоді за тонну пшениці, скажімо, третього класу 120 доларів у еквіваленті. І це за умови, що «вільні ціни» цього зерна були відсотків на 20 вищі, тобто за нинішнім курсом гривні становили 700—750 гривень, тоді як собівартість центнера такої пшениці була мало не втричі нижча. От і виходить, що тоді тонна пального «коштувала» селянину двох тонн збіжжя, а нині віддай за неї усі шість! І це, як кажуть, ще не межа... То чи має за таких умов якусь перспективу наш зерновий лан?

Полтавська область.