Черговий удар по цукрозаводах та бурякосійних господарствах

На Кирнасівському цукрозаводі Тульчинського району переробку сирцю розпочнуть 9 серпня. Про обсяги сировини на підприємстві, повідомляє наш власний кореспондент Віктор Скрипник, воліють не розповсюджуватися. Завод давно спеціалізується на виробництві солодкого піску з тростини. Торік, щоправда, його роботу зупинили правоохоронні органи: на доставлений однією з російських приватних компаній цукор наклали арешт. Власників сировини підозрювали у фальсифікації документів. Було також затримано десять залізничних цистерн уже виготовленого цукрового сиропу. Нинішній сезон знову з гірчинкою. Неспроста заморський сирець називають “нечистим” цукром, а нинішнє його завезення — справжнім злочином проти сотень тисяч людей, котрі працюють у бурякоцукровому виробництві.
В асоціації “Укрцукор”, коментуючи сирцеву інтервенцію, яка відбувається за двадцять днів до початку нового сезону, пророкують перевиробництво на солодкому ринку, обвал цін, що змусить бурякоцукрові господарства та заводи працювати собі на збиток. За оцінками, перехідні запаси цукру вдвічі перекривають норму споживання до кінця року. А, відповідно до планів, цукроварні восени видадуть “на-гора” ще 1,8 мільйона тонн стратегічного продукту з буряків. Країну очікує справжня солодка повінь. Природно, що внутрішній ринок відреагував на подібні очікування: ціни на цукор пікірують донизу з карколомною швидкістю. Тому тепер завезення сирцю, стверджують в асоціації, — все одно, що хворого на діабет силоміць годувати цукром. Така дієта призведе до загострення, наслідком якого може бути кома. В асоціації вже підрахували, що імпорт вказаних обсягів цукру-сирцю потягне банкрутство, а згодом і закриття 22 заводів.
Теперішнє сирцеве дійство відбувається під урядовим “дахом”. Головний учасник — таке собі державне підприємство”Укрспецпостач”. Розпорядженням Кабміну від 20 липня 2005 року № 274-р “Деякі заходи щодо стабілізації ринку продовольства” саме з цим підприємством передбачено укласти “договори, пов’язані із здійсненням заходів щодо стабілізації ринку продовольства, на суму, еквівалентну 33,5 млн. доларів”. А також доручити НАК “Нафтогаз України” виступити майновим поручителем перед ВАТ “Укрексімбанк” за державне підприємство “Укррезерв”, яке, схоже, реалізуватиме готову продукцію, вироблену з сирцю.
Хто конкретно стоїть за всесильним “Укрспецпостачем”, що, за оцінками асоціації, отримає від сирцевої оборудки близько 50 мільйонів доларів, — ця інформація за сімома замками. В “Укрцукрі” або справді не знають, або побоюються озвучити.
— Я не знаю... — запевнив генеральний директор асоціації Микола Ярчук.
Зрозуміло одне: така масштабна оборудка навряд чи відбувається без надійного “даху” у високих чиновницьких кабінетах. Поважний посадовець покладе до кишені немалу суму, втратять цукрозаводи та бурякосіючі господарства. Жодної копійки не одержить цього року держбюджет, бо урядове розпорядження передбачає учасникам сирцевої операції відстрочку платежів.
А як же Закон “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру”. Адже оборудка здійснюється всупереч цьому документу. Але ті, хто при владі, здається, задля збагачення розробляють власні нормативні акти і встановлюють свої правила гри. Гроші, схоже, роблять усе, навіть усупереч державним інтересам. Тому малоефективний вигляд має план боротьби за безсирцеве майбутнє галузі, розроблений в “Укрцукрі”, де виступили зі зверненням до колективів заводів не переробляти цукор-сирець з тростини, а господарства закликали не здавати буряки на підприємства, які задіяні в сумнівних операціях. Водночас від Мінагрополітики вимагають позбавити переробників цукру-сирцю з тростини квоти на виробництво бурякового солодкого піску. Навряд чи зупинять переробку сирцю правоохоронці, до яких звернулися в асоціації — проти лома нема прийому...
Цікаво, що в ініціаторів імпорту солодкої сировини під рукою благочинні аргументи, прикриваючись якими вони незабаром можуть виступити “рятівниками нації” від цукрового дефіциту: мовляв, парламент не ухвалив закон про пільговий імпорт сирцю, але солодку сировину все одно було завезено. Тому ціни на цукор приборкано. Хоча насправді солодкий пісок подешевшає чи не вдвічі від банального сезонного надлишку готової продукції на ринку. Тим часом високими кабінетами вже бродить законопроект про імпорт 260 тисяч тонн цукру-сирцю на пільгових умовах, зі сплатою мита у розмірі 40 євро за тонну. Не виключено, саме цей документ покликаний легалізувати вже ввезений на терени держави сирець.