Це визнав суд. А як його рішення позначиться на споживачах?

Багато які зі своїх проблем, що їх не вдається успішно розв’язувати (зокрема підвищення безпеки атомних станцій) НАЕК «Енергоатом» пов’язує із заниженими тарифами на вироблену АЕС електроенергію. Компанія вже не перший рік вважає і доводить, що Національна комісія електроенергетики України (НКРЕ) безпідставно встановлює структуру тарифу на відпуск в Оптовий ринок її продукції. Бо це позбавляє компанію права вільно використовувати прибуток, що залишається у неї після сплати податків, відповідних законодавчо передбачених зборів та платежів. Та її немовби не чули. Це і змусило НАЕК «Енергоатом» у квітні ц. р. звернутися до Господарського суду Києва з позовом до НКРЕ.
І ось суд, повідомляє відділ зовнішніх інформаційних комунікацій компанії «Енергоатом», визнав: акти комісії в частині встановлення структури тарифу на електроенергію, що виробляється атомними електростанціями, суперечать чинному законодавству і видані з перевищенням її повноважень. Більше того, в чинному законодавстві і оскаржуваних підзаконних актах відсутнє правове визначення структури тарифу.
Як вважає директор з правового забезпечення НАЕК «Енергоатом» Наталія Мусевич, до цього часу відбувалося імперативне встановлення комерційному підприємству, що здійснює свою господарську діяльність на засадах підприємництва, порядку використання коштів, отриманих за реалізовану продукцію.
Отже, рішення Господарського суду Києва для НАЕК «Енергоатом» — велика перемога. Зрозуміло, в разі безумовного виконання його НКРЕ. Але як позначиться отримана воля, а це вочевидь передбачає підвищення тарифу на електронергію, вироблену АЕС, на її загальній ціні і споживачах? Це запитання вже не галузеве і, погодьмося, не риторичне.