Після матчу динамівців із «Зорею» президент столичного клубу Ігор Суркіс прийшов разом із Сергієм Ребровим (на знімку). І оголосив присутнім, що Сергія Станіславовича офіційно призначено тренером «Динамо» (Київ).
— Що більше вплинуло на ваше рішення — виграний Кубок чи добротна гра «Динамо» в останніх матчах? — запитали Ігоря Михайловича.
— Обстановка після відставки Олега Блохіна помінялася — у тренувальному процесі, у роздягальні, ставленні гравців до завдань, які ставить тренер і його штаб. Хлопці знають, що треба робити, бо це принесе плоди. За короткий період ми побачили результат у фіналі Кубка України. Чудес не буває — якщо команда не вчить пресинг, то не може пресингувати в матчі з «Шахтарем» протягом 35 хвилин. Це не чарівник Ребров, це тренувалося давно, але чомусь не виконувалося. Виходить, колишній тренер не міг донести до своїх підопічних, що у разі виконання його вимоги буде результат.
Ніхто не заперечуватиме, що «Шахтар» — чудова команда. Але за перший тайм фінального матчу ця команда жодного разу не пробила по наших воротах, окрім того моменту, коли ми самі собі ледве не привели гол. Ми зіграли так, як і має це робити київське «Динамо» — це пресинг, вимотування суперника й разючі контратаки, якщо опонент не дозволяє задавити себе відразу, що й бачили сьогодні. Ми стали свідками зустрічі, де в команди ніби не було мотивації, але вона прагнула піднести настрій своєму молодому наставнику і весело піти у відпустку. Але особисто я у відпустку йду не з гарним настроєм.
Як президент клубу, який відповідає за все, я засмучений і переживаю, що команда «Динамо» вперше опустилася на четверте місце, на якому апріорі не може бути. Але якщо продовжуватимемо посипати собі голову попелом, то ніколи не піднімемося нагору. При правильному й професіональному підході, при стовідсотковій самовіддачі команда вийде на якісно новий рівень. А яка це має бути команда — Ребров знає не з чуток, бо 1999 року грав у колективі-зірці. Якщо тренеру вдасться донести цей дух і настрій до підопічних, я певен, що результат буде. Найголовніше — ми його в цьому підтримуватимемо.
— Які подробиці контракту з Ребровим?
— Його підписано на три роки. Умови: перше місце, яке дає можливість потрапити напряму до Ліги чемпіонів. Якщо команда посідає друге місце, але при цьому зростатиме і їй аплодуватимуть уболівальники й експерти, у Сергія Станіславовича буде шанс довести свою здатність, здолавши кваліфікацію Ліги чемпіонів. Якщо цього не станеться, тоді, природно, відбудеться зміна тренера. Ребров, як і його попередники, на ці умови погодився.
— Раніше зміна наставників у «Динамо» супроводжувалася активною трансферною політикою...
— Якщо Сергій Станіславович поставить переді мною завдання купити або відпустити того або іншого футболіста, це виконуватиметься. Але сьогодні потенціал у «Динамо» такий, що його треба розкрити, а не прагнути накупити нових футболістів, щоб вони знову гаяли час на адаптацію.
У Блохіна не вийшло через одну просту причину: він не зміг знайти спільну мову з футболістами, на придбанні яких наполягав. Улітку минулого року стався унікальний випадок: ми придбали перших п’ятьох виконавців зі списку, який склали Олег Володимирович разом зі своєю селекційною службою. Але футболістів потрібно було грамотно адаптувати в команду, адже вони всі грали в Європі. Й тоді б вони діяли так, як це сьогодні робив Беланда, відбираючи м’ячі у своєму карному майданчику. Все це потрібно доносити футболістам. І якщо за такий короткий період у Реброва почало виходити, то я певен, що в «Динамо» наступного сезону буде чималий прогрес. А якщо йому знадобиться, щоб я витратив гроші на нових футболістів, то я це зроблю із задоволенням — тільки необхідний результат.
Були, природно, запитання і до Сергія Реброва.
— Які плани у вас на літо, на збори? Чи є футболісти, які виявили бажання залишити команду через ситуацію в нашій країні або через непопадання до складу?
— Після відпочинку зберемося 17 червня. Гравці пройдуть медобстеження, а через день летимо на перший збір до Австрії. Збірники приєднаються до нас через кілька днів. Перший етап підготовки триватиме до 3 липня, а другий — пройде до дня матчу за Суперкубок України. Із заявою, що має намір залишити колектив команди, до мене ніхто з футболістів не звертався. Зараз із роздягальні всі пішли з гарним настроєм — хто у відпустку, а хто працювати.
 
Фото ФК «Шахтар» і автора.