Станом на 2 серпня 20 із 26 районів Одеської області завершили збирання ранніх зернових і зернобобових. Через два дні, планується, область остаточно завершить жнива. Спека, що панувала в останні дні, стала союзником хліборобів — збирання практично тривало в цілодобовому режимі.
— Середня врожайність, — розповідає перший заступник начальника управління сільського господарства і продовольства обласної державної адміністрації Іван Панчишин, — невисока: 24,4 центнера з гектара. Чесно кажучи, селяни очікували вищих результатів. Для такої надії були всі підстави — озимі було посіяно в строк, рослини одержали добрива, поля обробили проти бур’янів і шкідників. Та втрутилася негода — шквальні вітри, зливи, град улаштували механізаторам іспит не з легких. 2,3 мільйона тонн ранніх зернових Одеська область збере — в цьому вже немає сумнівів.
Що робити з зерном: продавати негайно чи зачекати прийнятної справжньої ціни? Хто цю ціну запропонує? Якщо чекати — то скільки часу? Чи є гарантії, що держава підставить селянам фінансове плече? Ці питання — головний біль для селян. Стабілізація цін відбудеться, імовірно, у листопаді. А сьогодні всі грошові операції із зібраною пшеницею відбуваються поки що тільки при закладанні її в регіональний фонд забезпечення тримісячної потреби Одеської області в хлібі і хлібобулочних виробах. На цю мету планується закупити 81 тисячу тонн. Ще 75 тисяч тонн піде в Аграрний фонд, який планує брати продовольчу пшеницю 3-го класу за заставними цінами — 550 гривень за тонну. А це означає, що в аграріїв з’являться оборотні кошти.
— За схемою, запропонованою Кабінетом Міністрів, — розповідає Іван Панчишин, — ми провели, так би мовити, «обласну мобілізацію» комбінатів хлібопродуктів, активізуємо видачу зерна на паї, завантажуємо борошномельні підприємства. Стратегія така: поспішиш продавати — програєш у грошах.
Активно йде робота з комерційними банками, котрі надали кредит селянам на збирання врожаю. Ми пропонуємо їм пролонгувати договори про кредитування з товаровиробниками до 1 березня 2006 року.
Врожай — час підсумків. Але серпень стане для хліборобів і часом початку. Адже наприкінці серпня необхідно розпочати посіву озимих культур на корм і ріпаку.

Одеська область.