Політичну ситуацію в Україні обговорив під час свого візиту до Росії Голова Верховної Ради України Володимир Литвин з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Про це глава українського парламенту повідомив після завершення робочого візиту до Москви, де провів низку зустрічей. “Ми обмінювалися думками про те, які політичні процеси відбуваються в Росії, як вони можуть впливати на перебіг подій в Україні і навпаки”, — сказав Володимир Литвин.


Політичний клімат

За словами Володимира Литвина, обидві сторони зацікавлені мати повну ясність щодо того, яким є політичний клімат у країнах, а також чого треба очікувати після виборів 2006 року в Україні. «Насамперед цікавить, яким буде розклад політичних сил, наскільки буде структурований парламент», — зазначив Голова ВР і додав, що відчув таку зацікавленість як з боку Голови Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Сергія Миронова, так і з боку Володимира Путіна.
Говорячи про майбутні парламентські вибори в Україні, Володимир Литвин висловив переконання в тому, що вплив Росії на перебіг передвиборної кампанії буде таким, як і вплив інших держав. Оскільки нині Росія спостерігає за українською політикою дещо відсторонено.


Нафта за транзит


Голова Верховної Ради України вважає, що Україна має брати з Росії плату нафтою за її транзит. «Можливо, потрібно розглянути питання, щоб за транзит нафти українською територією ми також отримували не кошти, а безпосередньо нафту для України», — зазначив Володимир Литвин. Водночас, за його словами, для цього потрібно провести серйозні консультації.


Заспокоїти інвесторів


Російська влада зацікавлена в отриманні чіткої відповіді з боку України про те, що відбуватиметься з приватизованою раніше власністю, переконаний глава українського парламенту.
«Позиція Росії полягає в тому, щоб українська сторона якомога швидше внесла ясність для того, щоб заспокоїти інвесторів, підприємців, які зацікавлені працювати в Україні серйозно і надовго, дотримуючись українських правил, норм і процедур», — наголосив Володимир Литвин.
Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні в усіх російських газетах вийшли репортажі, що стосуються заяв мера Москви Юрія Лужкова з приводу російської власності в Криму. Зокрема, Ю. Лужков назвав недобросусідським кроком заяви прокуратури України про наміри переглянути питання передачі у власність Москви низки санаторіїв у Криму.