Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 4-й тур. 30—31 липня.
«Закарпаття» — «Динамо». 1:2. 4 720 глядачів. Голи: Михалик, 58 — Ротань, 40, Чернат, 65.
«Закарпаття»: Худжамов, Ільницький, Савинов, Лозинський, Сапуга, Гурка, Кобин, Голайдо (Микуляк, 83), Михалик, Рожок (Євланов, 65), Піхур (Піщур, 86).
«Динамо»: Луценко, Родріго, Гіоане, Родольфо, Каддурі, Юссуф, Гусєв (Пеєв, 57), Белькевич (Чернат, 63), Ротань, Ребров (Алієв, 67), Верпаковскіс.
«Шахтар» — «Кривбас». 1:0. 20 000. Брандао, 53.
«Металіст» — «Таврія». 2:0. 14 500. Мдракович, 7, 11.
«Металург» Зп — ФК «Харків». 3:6. 3 500. Аржанов, 31, Селак, 86, 89 — Целих, 20 (п), 56, 61, Шопін, 26, Ібрагімов, 29, 74.
«Арсенал» — «Дніпро». 1:0. 5 500. Окодува, 20.
«Сталь» — «Волинь». 2:2. 7 500. Акобян, 27, Храмцов, 37 — Сачко, 45, Алозі, 88.
«Іллічівець» — «Чорноморець». 0:1. 10 000. Кирлик, 52.
«Ворскла» — «Металург» Д. 1:1. 5 000. Єпуряну, 15 — Олексієнко, 80.

Тропічна погода, зрозуміло, втрутилася і в перебіг подій у головному футбольному турнірі нашої країни. Високі швидкості за таких умов, звісно, демонструвати просто нереально. Недарма в Європі матчі тамтешніх чемпіонатів починаються пізно ввечері. От і «Шахтар» вдома та «Динамо» в Ужгороді під палючим сонцем діяли в темпі повільного вальсу.
— Ми дали змогу відпочити групі футболістів і водночас проявити себе тим гравцям, які мають претензії на місце в основному складі, — сказав тренер киян Леонід Буряк. — Нам бракує часу на відновлення перед матчем у відповідь кваліфайнраунду Ліги чемпіонів. От і змушені залучати резерв...
В Ужгороді були відсутні Шовковський, Гавранчич, Несмачний, Леко і Шацьких, які грали проти швейцарського «Тюна».
Нелегку перемогу здобули й донеччани. Але першим місцем у турнірній таблиці чемпіони все-таки поступилися. Адже в цьому турі харківські клуби «замовляли музику».


Либонь, у Львові тепер кусають лікті


Прихильники львівських «Карпат» сьогодні, либонь, особливо відчувають, якого тренера втратив їхній клуб. Мирон Маркевич і його нинішня команда вийшли в лідери чемпіонату, демонструючи упевнену і якісну гру. В чотирьох турах «Металіст» не пропустив жодного м’яча.
Порадував своїх уболівальників і ФК «Харків». Підопічні Геннадія Литовченка в попередньому турі гідно зіграли проти чемпіона. І от тепер розгромили запоріжців, котрі, вочевидь, переживають кризу. Нещодавно у відставку подав їхній тренер Валерій Яремченко. Без нього команда зіграла вкрай погано.
Варто відзначити, що перше очко і два забиті м’ячі до активу записав дебютант — алчевська «Сталь».


До Берна — виправляти становище...


Сьогодні вранці футболісти, тренери київського «Динамо», супроводжуючі їх особи і з півсотні журналістів вилітають до Швейцарії. Завтра в Берні на віце-чемпіонів України чекає складний іспит — повторний матч другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів проти клубу «Тюн».
Тиждень тому в Києві суперники розійшлися миром — 2:2. Тоді одразу після зустрічі президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс, спілкуючись із представниками ЗМІ, сказав:
— Як на мене, динамівцям забракло дисципліни. Кожен грав за себе. Звідси й відсутність злагоджених командних дій. Усе це мені нагадало минулорічне протистояння з турецьким «Трабзонспором».
— І тоді ви замінили Михайличенка на Сабо...
— Повторення з тренерськими замінами не чекайте. Під орудою Буряка команда провела лише п’ять матчів. Звинувачувати тренера не буду. Окрім того, маємо ще один матч з «Тюном». Сподіваюся, що ми, зрештою, здолаємо і цей нелегкий бар’єр. Гадаю, що нашій команді цілком до снаги перемогти швейцарців на їхньому полі. Якщо динамівці не виграють у Берні, то не тільки не зможуть продовжити боротьбу за вихід до Ліги чемпіонів, а й узагалі будуть змушені припинити в нинішньому сезоні виступи в єврокубках. Для «Динамо» це буде справжньою трагедією.
P. S. Перемога для «Динамо», звичайно, чудовий результат. Але, як кажуть в Одесі, можливі варіанти. Задовольнить нас, скажімо, ще результативніша, ніж у Києві, нічия — 3:3, 4:4, 5:5... Вона стане перепусткою для «Динамо» до третього раунду. Та й рахунок 2:2 — це також шанс: додатковий час, можливі післяматчеві пенальті.
А тим часом «Тюн» у третьому турі чемпіонату Швейцарії в гостях програв клубу «Санкт-Галлен» із розгромним рахунком — 1:5!..


Почала і перша ліга


Минулої суботи свій турнір розпочали клуби першої ліги. Ось результати стартового туру: «Оболонь» (Київ) — «Геліос» (Харків). 2:0. «Борисфен» (Бориспіль) — «Енергетик» (Бурштин). 3:1. «Зоря» (Луганськ) — «Кримтеплиця» (Молодіжне). 1:0. «Динамо—2» (Київ) — «Газівник-Скала» (Стрий). 1:1. ФК «Бершадь» — «Спартак» (Суми). 1:0. «Карпати» (Львів) — ЦСКА (Київ). 3:0. «Динамо—ІгроСервіс» (Сімферополь) — «Поділля» (Хмельницький). 0:3. «Спартак» (Івано-Франківськ) — «Шахтар-2» (Донецьк). 2:1. «Сталь» (Дніпродзержинськ) — «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка). 2:0.