Звіт перед виборцями про роботу фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України протягом сьомої сесії ІV скликання

Уперше фракція соціалістів у Верховній Раді України звітує перед виборцями, коли партія після президентських виборів увійшла до урядової коаліції. За домовленостями з Президентом України В. Ющенком партія делегувала своїх представників до уряду народної довіри та до виконавчої влади на місцях. Членами уряду та головами облдержадміністрацій стали, зокрема, шість народних депутатів. Важка та напружена робота чекала міністрів-соціалістів, керівників двох областей та інших партійців, які пішли на найвідповідальніші ділянки роботи в державі. Досить сказати, що соціалісти сьогодні очолюють МВС, Мінагрополітики, Міносвіти і Фонд держмайна. Зв’язок фракції з ними не переривався ні на день. Відбувалися регулярні зустрічі та наради фракції СПУ в парламенті, депутатів усіх рівнів з міністрами та іншими представниками влади на місцях, де вироблялися форми, методи і напрями участі у здійсненні програми Президента, особливо в тій частині, яка включає і передвиборні програмні цілі соціалістів.

Робота представників партії у владі ускладнювалася тим, що не по всіх напрямах діяльності нової влади соціалісти готові її підтримати. Яскравим прикладом цього служать останні події у парламенті під час прийняття низки законопроектів щодо членства у Світовій організації торгівлі. Фракція Соцпартії вважає, що зі вступом до СОТ для вітчизняних товаровиробників, безперечно, відкриються нові ринки, з’явиться можливість отримання нових технологій. З огляду на те, що вступ до цієї організації дуже важливий для України, ми вітаємо ініціативу виконавчої влади. Але вступ повинен розглядатися з урахуванням стану розвитку національної економіки, зовнішньої торгівлі, створення передбачуваного прозорого середовища для залучення іноземних інвестицій. Сьогодні насамперед Україні слід дбати про захист своїх ринків, про конкурентоспроможність економіки, на державному рівні запобігти згортанню окремих виробництв та скороченню робочих місць. Ми наголошували і наголошуємо, що для пом’якшення втрат різних галузей економіки України треба знаходити компроміс та можливість компенсувати ці втрати, продовжувати переговори щодо поступового введення особливих вимог СОТ, запровадження певного перехідного періоду для України, докладно розрахувати можливі наслідки в розрізі галузей та регіонів, передбачити необхідні джерела фінансування. Соціалісти за збалансовану, продуману економічну політику. Швидка лібералізація вітчизняного ринку, прискорена його інтеграція до світової економіки може привести до негативних наслідків для держави і народу України. Тобто — ми за СОТ, але захищаючи інтереси України.
Таку саму конструктивну і відверту позицію займали соціалісти і під час бензинової, м’ясної, цукрової криз. Так склалося, що одним із основних обов’язків соціалістів при владі стало стримування ліберального уряду від помилок, результатом яких може стати загальна економічна криза в державі. І фракції соціалістів, і представникам СПУ в уряді це поки що вдається.
На законодавчій ниві депутатами-соціалістами підготовлено більше сотні законопроектів стосовно усіх сфер суспільного життя. Варто виділити законопроекти, що стосуються недопущення приватизації стратегічно важливих підприємств вітчизняної промисловості, авторами яких були Валентина Семенюк, Олександр Мороз, Іван Бокий, Михайло Мельничук, Микола Рудьковський. Останній також підготував базовий законопроект про порядок примусового відчуження об’єктів права приватної власності у власність держави. Законопроектом визначається такий порядок щодо об’єктів, необхідних для забезпечення оборонних, економічних та інших стратегічних потреб держави. Процедура відбуватиметься тільки за умови попереднього та повного відшкодування вартості націоналізованого майна власникам та у випадках, коли задовольнити стратегічні потреби держави і суспільства в інший спосіб неможливо.
Йосипом Вінським, Олександром Морозом і Михайлом Мельничуком у розпал бензинової кризи було підготовлено законопроект, яким передбачено стимулювання економічної зацікавленості виробників пального в організації виробництва сумішевих бензинів.
Для подолання складної ситуації, що склалася в аграрному секторі, Микола Рудьковський разом з Дмитром Рудковським, Миколою Мельником і Михайлом Мельничуком виступили із низкою законодавчих ініціатив, які передбачали врегулювання ситуації на ринку мінеральних добрив, зерна, цукру, м’ясної та рибної продукції. Вони входили в робочу групу фахівців Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, що працювали над цією темою.
Депутати-соціалісти предметно займалися соціальною сферою. Володимир Гошовський, як і в попередні сесії, зосереджувався над проблемами захисту дітей-сиріт, дітей-інвалідів. Його законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», а також надавати допомогу дітям-інвалідам у наступному розмірі: дітям-інвалідам віком до 6 років — близько 330 грн.; дітям-інвалідам віком від 6 до 18 років —майже 410 грн., тобто збільшити розмір допомоги дітям-інвалідам на величину від 40 до 120 грн. Запропоновані зміни покликані відновити соціальну справедливість у цьому відношенні.
Анатолій Грязєв у співавторстві з іншими депутатами підготував законопроект щодо заходів для реабілітації радіаційно забруднених ґрунтів, раціонального їх використання для виробництва екологічно безпечної сільськогосподарської продукції, підвищення якості продуктів харчування.
Віталій Шибко, крім широкого представництва партії і фракції за кордоном, законодавчо захищає інтереси наших співгромадян в іноземних країнах. Він підготував законопроект, що регламентує діяльність компаній-посередників, котрі надають допомогу українцям —трудовим мігрантам, захищають їхні права.
Активно включилися в законодавчу роботу і нові члени фракції СПУ. Григорій Дашутін підготував проект закону, що передбачає чітке визначення порядку прийняття рішень про створення об’єднань співвласників не лише в рамках окремого багатоквартирного будинку, а й житлового комплексу, та врегульовує питання передачі житлового комплексу у спільну власність членів об’єднання. Проект актуальний у зв’язку із збільшенням випадків порушення органами місцевого самоврядування конституційних прав громадян на житло.
Леонід Сергієнко підготував проект закону, що встановлює ефективний механізм боротьби з наркобізнесом. Ним також у співавторстві з народними депутатами України — членами фракції Леонідом Мордовцем, Миколою Рудьковським, Миколою Садовим підготовлено проект, прийняття якого дозволить створити додаткові умови для реалізації гарантованого Конституцією України права на інформацію та сприяння здійсненню громадянами України права на участь в управлінні державними справами, у тому числі з використанням інформаційних комунікаційних технологій.
Прийнято парламентом і підписано Президентом закон, підготовлений генерал-полковником Дмитром Рудковським (співавтором якого є і полтавський глава адміністрації, донедавна член фракції СПУ Степан Бульба). Закон відновлює законні права військових пенсіонерів та колишніх працівників правоохоронних органів на належний рівень їх пенсійного забезпечення. Підтверджуючи тим самим, що соціалісти дбають про людей, які присвятили життя зміцненню обороноздатності країни.
Депутати-соціалісти за матеріалами листів виборців підготували та направили до керівників різних гілок влади 264 депутатські запити та сотні звернень, що допомогло вирішити багато болючих проблем виборців.
Предметнішою стала і конкретна допомога з вирішенням життєвих потреб виборців.
Зусиллями Анатолія Клименка цього літа з Дніпропетровщини направлено для оздоровлення на море 22 дитини, 15 вчителів і 15 пенсіонерів. 38 дітей із малозабезпечених сімей робітників та службовців вступили на безкоштовну форму навчання до Дніпропетровської металургійної академії. Завдяки наполегливості Анатолія Володимировича в школі з дніпропетровського передмістя Ломівка, де народився Олесь Гончар, відкрито кімнату-музей великого письменника. Не забуває депутат і про минуле нашої країни часів Великої Вітчизняної війни. Генерал-майор Анатолій Клименко організував пошукову експедицію «Живий щит», мета якої — відновлення імен понад дев’ятисот жителів лівобережжя Дніпропетровська, якими німецько-фашистські загарбники, відступаючи в жовтні 1943 року, прикривалися від наступаючих радянських воїнів.
Леонід Сергієнко також активно сприяв оздоровленню дітей. Цього літа за його сприяння на оздоровлення було направлено понад 30 дітлахів.
За сприяння Олексія Малиновського здебільшого черкащанам виділено понад 100 тисяч гривень індивідуальної грошової допомоги.
Леонід Вернигора домігся надання фінансової допомоги на реконструкцію палацу «Юність» спортивного товариства в Полтаві та плавального басейну заміського оздоровчого табору для дітей Кременчуцького заводу шляхових машин.
Володимиром Гошовським, серед іншого, було проведено акцію, присвячену Дню захисту дітей. На акції були присутні понад 800 чоловік, для яких вхідними квитками служили принесені дитячі іграшки (іграшки передано до дитячих будинків).
Сьогодні фракція зайнята підготовкою до наступної сесії Верховної Ради. Одним з головних завдань соціалістів є виконання зобов’язання, яке ми дали виборцям, — домогтися, всупереч спротиву деяких політичних сил, прийняття змін до Конституції, що реформують діяльність місцевого самоврядування, надаючи місцевим радам ширші повноваження, та введення в дію з 1 січня 2006 року змін до Основного Закону держави, проголосованих 8 грудня 2004 року. Це остаточно перетворить Україну на парламентсько-президентську республіку, унеможливить диктатуру, утвердить європейську модель демократичного управління державою.
Соціалісти твердо заявляють: ми готові всіма конституційними засобами дати відсіч спробам антидемократичного реваншу. Ми не дамо потоптати надії учасників помаранчевої революції, всього українського суспільства на реформування системи влади в Україні, яка єдина в комплексі з новою реалістичною економічною політикою здатна забезпечити позитивні зміни в житті людей: підвищення добробуту, зарплат і пенсій, забезпечення освіти і охорони здоров’я за державний кошт, інших прав і свобод людини, підпорядкування всіх органів влади в країні конституційному її джерелу — народу. Всі розмови про недосконалість конституційних змін тільки прикривають бажання окремих політиків загальмувати запровадження конституційної реформи. Основний Закон можна і потрібно вдосконалювати, але не можна ставати впоперек демократизації владної системи, заважати передачі широких повноважень місцевому самоврядуванню. Ідучи в Європу, не можна залишати в Україні реакційну тоталітарну модель влади.
Кожен крок соціалістів і в законодавчій, і в політичній сферах — виважений. Всі дії керівництва партії, фракції соціалістів прозорі і послідовні. Соціалісти й надалі будуть цілеспрямовано добиватися своєї мети — Україна повинна стати справжньою демократією на чолі з урядом, зорієнтованим на соціальні потреби людини. Ми виходимо з логіки двох гасел: «Збудуємо Європу в Україні!», «Чесна влада: краще життя кожному!».


Олександр МОРОЗ, керівник фракції СПУ у Верховній Раді України.