Минулого тижня журналіст Володимир Бойко оприлюднив новину, яку без перебільшення можна назвати сенсаційною: «Останнім часом до кількох іноземних представництв України надходять офіційні звернення західних спецслужб у зв’язку з підготовкою замаху на Тимошенко». Цю інформацію колезі, відомому своїми журналістськими розслідуваннями, начебто «скинули» з достовірних дипломатичних джерел. СБУ підтвердила, що тривожний сигнал не є плодом надмірної творчої уяви журналіста. За словами заступника голови служби Василя Крутова, інформацію про можливу підготовку замаху на життя прем’єра вони одержали відразу від кількох посольств України за кордоном. Цю інформацію «ретельно перевіряють, відповідних заходів вживають».
А доки спецслужби вивчають сліди потенційних кілерів, заступник голови СДПУ (о) Нестор Шуфрич має «конкретні дані замовників»: за його даними, «у ліквідації Юлії Тимошенко зацікавлене оточення Президента Віктора Ющенка». Втім, попри «глибоку обізнаність» у планах оточення, пан Нестор вважає інформацію про підготовку замаху на Юлію Тимошенко смішною: «Зараз кажуть, що Ющенко не поїхав у Грузію, тому що там його хотіли вбити, ще кажуть, Тимошенко хотіли вбити. Я хотів би їм нагадати, що вони вже не опозиція, а так трапилося, що вони — керівники держави, і казати, що їх хочуть убити, принаймні смішно».
Можливо, так трапилося, що представникам нинішньої опозиції і справді хочеться повеселитися. Але кумедного в цій історії, очевидно, мало. Принаймні менше, ніж продефілювати по Центрвиборчкому «топлес». Таємничі західні спецслужби не просто попереджають про «приціл» на Юлію Тимошенко, а й натякають, кому вигідно тримати її «на мушці»: за їхніми даними, тим, кому «невигідна зміна структури власності Нікопольського феросплавного заводу», а також «угрупованню кримінального авторитета, відомого за прізвиськом Михась».
Прем’єр-міністр, коментуючи це повідомлення, підтвердила, що передала Службі безпеки інформацію, яка може пролити світло на підготовку замаху на неї. І хоча вона не назвала конкретних прізвищ, вважаючи це компетенцією силових структур, її натяки також були більш ніж прозорі. «Уряд ухвалює рішення, які викликають дискомфорт у людей, що звикли через корупцію, преференції, родинні стосунки вирішувати багато приватних питань, — сказала Юлія Тимошенко на прес-конференції у Криму, де минулих вихідних відбулося виїзне засідання Кабміну. — Нині ми проводимо певний перегляд стосунків у минулій владі...»
«Надмірна прискіпливість» уряду до методів придбання власності фаворитами колишньої влади, звичайно, не викликає захоплення в останніх. Тому не помічати грозових хмар над головою пані Тимошенко було б щонайменше необачно.
— Від замахів мене захищають не охорона, а чистота моїх рішень. Так буде й надалі тривати, — запевнила Юлія Володимирівна. Втім, сподіваємося, що чистоту рішень СБУ посилить і надійним заслоном від потенційних нападників. Тим більше що інформація викликала в компетентного органу не напад веселощів, а професійну тривогу.