Минулої п`ятниці УНП вдалася до пікетування сесії Рівнеоблради, щоб підтримати свого однопартійця голову ОДА В. Червонія та фракцію «Наша Україна» в їхньому прагненні уже вдруге провести через сесію питання довиборів депутатів обласної ради замість вибулих по Острозькому, Кузнецовському й Демидівському виборчих округах, нової символіки тощо. Щоправда, деякі пікетувальники лише на місці, у Рівному, дізнались про причини пікетування.
Тим часом у сесійній залі голова облради Роман Василишин ніяк не міг розпочати сесії: із 57 депутатів зареєструвалось лише 26. Голови фракцій пояснили причини відсутності депутатів очолюваних ними фракцій.

Юрій БЛАГОДИР, голова фракції «Народна довіра»:
— Це перший випадок, коли зірвано сесію. І не з вини депутатів. Голова ОДА Василь Червоній тиском хоче провести деякі рішення, а відтак зробити ручним представницький орган влади. В таких умовах наша фракція прийняла рішення не брати участі в роботі сьогоднішньої сесії.
Валерій БОГУЦЬКИЙ, голова фракції «Конструктивна дія»:
— Причина рішення нашої фракції не брати участі в сьогоднішній сесії — намагання тиснути на депутатів обласної ради. Я закликаю перенести цю сесію і провести її в нормальному режимі, без нагнітання політичних пристрастей.
Віктор МАТЧУК, голова фракції «Народний союз «Наша Україна»:
— На засіданні фракції було обговорено ситуацію, що склалася. Щодо виборів депутатів облради замість вибулих, то ми провели соціологічне опитування виборців у трьох згаданих округах. Лише 22 відсотки респондентів знають, що по їхньому виборчому округу будуть проводити довибори до облради, за доцільність їх проведення за вісім місяців до початку нових (депутат виконуватиме свої повноваження п`ять місяців) висловились 22,8, за те, щоб бюджетні кошти замість виборів направити на вирішення нагальних господарських питань, — 90,4 відсотка. Виходячи з цього, позиція нашої фракції про довибори залишається незмінною.
Але навіть якби сьогодні сесія відбулася і прийняла рішення про довибори депутатів облради, то, згідно з чинним законодавством, вони відбулися б через 90 днів, тобто 29 жовтня. А чинний закон про вибори депутатів місцевих органів самоврядування припиняє свою дію 1 жовтня, бо з цього числа починає діяти інший закон, коли депутати обиратимуться за партійними списками. А новим законом довибори не передбачені взагалі.
Щодо гасла «Рівненській області — українську символіку», то у мене просте запитання: та символіка, яка зараз є, вона польська, російська?
Наша фракція з огляду на те, що відбувається під стінами цієї зали, прийняла рішення не брати участі в сьогоднішній сесії облради.
Мирослав СЕМАНІВ, голова фракції «Наша Україна»:
— Я хочу внести ясність, чому сьогодні така ситуація і чому прийшли люди на площу. А прийшли тому, що хочуть знати, хто за нову владу, за яку боролися під час помаранчевої революції, а хто проти неї... Справа в тому, що йшлося про поіменне голосування всіх питань, які виносяться на сесію.
Василь ЧЕРВОНІЙ, голова Рівненської облдержадміністрації:
— Я міг би не брати слова взагалі, якби не зачепили честь і гідність нової української влади, в провокаційний, брутальний спосіб не наводячи, як завжди, жодного факту порушення чинного законодавства з боку нової української влади. Натомість вигадуючи всілякі інсинуації про буцімто використання адмінресурсу, тиск, незаконні звільнення і т. д. Міг би я все сприйняти і мої заступники, якби моралізували про це щирі патріоти України.
Відтак протистояння, яке досі відкрито спостерігалось між висуванцем УНП головою Рівненської ОДА В. Червонієм та його колишніми соратниками по президентських перегонах, а нині керівниками Рівненської обласної організації НСНУ, зокрема депутатами облради В. Матчуком та А. Жуковським, набрало нових обертів. До нього долучилось фактично ще й 25 депутатів Рівненської обласної ради.
У таких умовах — політичного протистояння — говорити про співпрацю УНП та НСНУ на майбутніх виборах на Рівненщині дуже і дуже проблематично. З рівненською обласною організацією Народної партії в голови ОДА ще більш напружені стосунки.

Рівне.