Учора відбувся одноденний робочий візит Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Москви. У розпорядку візиту — зустрічі с главою Ради Федерації Росії Сергієм Мироновим, головою Державної Думи Російської Федерації Борисом Гризловим, Президентом Росії Володимиром Путіним.
Після зустрічі глави українського парламенту Володимира Литвина з главою Ради Федерації Росії Сергієм Мироновим обидва голови повідомили, що мають намір звернутися до президентів двох країн з пропозицією про залучення до роботи в міждержавних комісіях під їх керівництвом представників парламентів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми домовилися із Сергієм Михайловичем про те, що нам потрібно було б внести пропозиції нашим президентам, щоб до комісій, які існують на рівні президентів для розгляду всього комплексу наших питань, були залучені представники парламенту. Гадаю, від цього буде лише користь», — заявив В. Литвин. Глава Ради Федерації уточнив, що така пропозиція буде внесена синхронно. «Ми вважаємо, що присутність парламентаріїв не лише не перешкодить, а, навпаки, допоможе конструктивному діалогу з найширшого спектра питань, чи то політичних, економічних або інших», — сказав С. Миронов.
Водночас Голова ВР В. Литвин висловився за необхідність інтенсифікації україно-російського діалогу, зокрема, він вважає необхідним, щоб країни, «виходячи з національних інтересів, робили кроки назустріч одна одній». «Нам потрібен інтенсивний діалог для того, щоб говорили політики», — сказав глава парламенту. На його думку, «добрим знаком» у двосторонніх україно-російських відносинах є той факт, що аналітики й політологи «практично окреслили» все коло наявних у відносинах між двома народами, державами, керівництвами проблем. «Тепер політикам залишається лише взяти весь перелік цих проблемних питань, вибудувати пріоритети й організувати спільну роботу з реалізації питань, що є важливими, актуальними, злободенними, наболілими, на порядку денному. Тепер залишилося тільки одне: в інтересах кожної країни зробити крок назустріч один одному, десь відступити для того, щоб від цього виграла кожна сторона», — підкреслив В. Литвин.
С. Миронов, у свою чергу, відзначив, що йому було приємно чути, що глава українського парламенту відчуває, як активізувалися і бажання, і прагнення народу, Верховної Ради співробітничати з російським парламентом, а також у рамках Міжпарламентської асамблеї країн СНД. За його словами, під час минулої зустрічі В. Литвин «докладно й відверто» розповів про внутрішню ситуацію в Україні, про підготовку до виборів, про розміщення політичних сил.
Голова ВР і глава Ради Федерації повідомили, що наступна зустріч у рамках міжпарламентських зв’язків відбудеться в Україні, у листопаді-грудні поточного року. «Наступний візит буде в Україну, де ми зможемо вже докладно поговорити про ті проблеми, котрі сьогодні не стали предметом нашого діалогу», — відзначив глава парламенту. Відповідаючи на запитання журналістів про можливість розцінювати візит як посередництво між двома президентами в плані налагодження взаємин, В. Литвин сказав: «Я не говорив би про посередництво. У нас є президенти, уряди, парламенти, кожний з яких виконує свої місії і призначення». Також він висловив упевненість у тому, що україно-російські відносини мінятимуться в ліпший бік. «Це об’єктивне веління часу. Іншого нам не дозволять наші народи», — підкреслив В. Литвин. Глава Ради Федерації С. Миронов, оцінюючи рівень україно-російських відносин, назвав його нормальним і висловив упевненість, що народи двох країн «не дадуть політикам дистанціюватися далеко один від одного». Водночас він відзначив, що навіть «якщо комусь дуже хочеться нас посварити, не вийде». «У нас абсолютно партнерські, дружні, добросусідські відносини, і я гадаю, що політики і в Росії, і в Україні виходять з однієї простої речі: ми два слов’янські народи, у нас багато спільного, і навіть на світовому рівні нам легше і вигідніше бути разом, чи то в СОТ, чи то в іншому міжнародному співтоваристві», — сказав С. Миронов.