Влада автономії на місцях зволікає з проведенням інвентаризації й оцінки земель. Про це заявив на засіданні робочої наради Рескомзему автономії у Сімферополі керівник Держкомзему Анатолій Даниленко. Хоча посадовці півострова приступили до створення єдиного реєстру виділення земель репатріантам ще півтора року тому. Вже на початку цієї роботи з’ясувалося, що чимало кримських татар за десяток років встигли отримати непогані шматки землі в різних регіонах півострова. Тож у складі ініціативних груп, що енергійно домагаються виділення землі саме на узбережжі, є чимало громадян, котрі вже отримали безплатні ділянки під приватну житлову забудову.
— Гальмує справу й гіпертрофований інтерес до проблеми, що підігрівається національними і політичними чинниками, — наголосив голова Рескому земельних ресурсів Криму Микола Голубєв. Він відзначив, що значний тиск на його структуру чинить національний фактор, активно вимагають землі кримські татари. До того ж не завжди обгрунтовано, адже “зовсім непогано мати землю в степовому Криму, де вирощувати городину, й на Південнобережжі — де її продавати у власному магазині ще й ресторані”.

За даними М. Голубєва, 113,5 відсотка громадян кримськотатарської національності отримали земельні ділянки. Водночас надто багато вже виділених ділянок давно простоюють й не освоюються. Бо «на Південному березі очікують ще вищої ціни, а в степових районах землі просто покидають, вимагаючи ділянок у Тихій бухті чи інших оазах узбережжя, найімовірніше, для бізнесу».
На думку фахівців, навести порядок у вкрай загостреному на півострові земельному питанні можна лише загальними зусиллями офіційного Києва, влади й органів самоврядування автономії та за наявності коштів. З понеділка із держбюджету перерахують 2 млн. грн. Але кілька мільйонів з кримської казни надійдуть лише восени. А фінансувати витрати з місцевого бюджету погодилася лише Євпаторія. До того ж встановлений РНБУ крайній термін інвентаризації земель півострова — вересень. Фахівці вважають, що для складення достовірної картографії земель потрібно три місяці, на якісну інвентаризацію — рік. Тим часом сьогодні немає навіть бланків для держактів на земельні ділянки, які настійно прохають оформити для ведення сільського господарства, а насправді планують використовувати для курортного бізнесу.
А. Даниленко запропонував привабливі для покупців державні землі виставити на аукціон під забудову, продати, а виручені гроші направити до бюджету й зняти проблеми бодай підготовки до зими шкіл, інтернатів, дитсадків і лікарень.

Крим.