Лідер комуністів Петро Симоненко вимагає від СБУ і Генпрокуратури провести розслідування за фактом незаконного ввезення на територію України цукру-сирцю. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі КПУ. Народний депутат також вимагає оприлюднити назви фірм та їхніх господарів, які є замовниками і вантажоодержувачами продукції.

Уряд і вищі держчиновники, йдеться в повідомленні, «в обхід парламенту і законів приступили до практичної реалізації вимог СОТ, які загрожують знищенням цілих галузей української економіки». Зокрема, йдеться про розвантаження в Одеському порту 41,5 тисячі тонн цукру-сирцю з Бразилії. А на рейді Одеси, за інформацією комуністів, чекають черги судна «Afrіkan» і «Kalahary» з майже 40 тисячами тонн у трюмах. На підході ще майже 70 тисяч тонн.
Народний депутат переконаний, що в Україні немає дефіциту цукру, а ціни на «солодке золото» підняті штучно, з метою наживи «цукрових баронів». «Вони вже переклали з кишень простих людей у свої сотні мільйонів доларів. За різними оцінками, нині на складах цукротрейдерів знаходиться від 600 до 700 тисяч тонн цукру. І це при тому, що вже через два місяці починається збір і переробка вітчизняного урожаю», — наголошує Петро Симоненко.
На його переконання, імпорт солодкого сирцю призведе до значного зниження закупівельної ціни на українські буряки та їх переробку, знецінення селянської праці, знищення десятків цукрозаводів і зростання безробіття. «Буряківництво — це стратегічна галузь, це найважливіша складова продовольчої безпеки України, яка дає можливість заробляти на життя сотням тисяч селянських сімей», — зазначає лідер комуністів. І вся ця історія — коли за рахунок імпорту зменшують навантаження на гаманець — нагадує, за словами Петра Симоненка, притчу, як зробити людину щасливою: спочатку обібрати до нитки, а потім кинути «цукрову кісточку».