Рахункова палата України підбила фінансові підсумки виборів, котрі свідчать про неналежне управління Центрвиборчкомом бюджетними коштами. Зокрема, витрати на проведення останніх виборів Президента України було перевищено на 100,1 мільйона гривень, витрати на забезпечення діяльності комісії — на 17,8 мільйона гривень. Крім того, у 2004 році ЦВК (на знімку) не за призначенням було використано 10,7 мільйона гривень, неефективно — 13,5 мільйона гривень та з порушенням чинного законодавства — 23,5 мільйона гривень. Такого висновку дійшла колегія Рахункової палати за результатами перевірки використання Центрвиборчкомом коштів держбюджету у 2004 році та І кварталі 2005 року.
За повідомленням прес-служби Рахункової палати, окремі порушення набули системного характеру, що зумовлено формальним реагуванням з боку колишнього керівництва ЦВК на висновки колегії Рахункової палати та невжиттям заходів для усунення причин порушень, виявлених перевірками у 2001 та 2004 роках. Центрвиборчком, як головний розпорядник коштів, усупереч вимогам статті 35 Бюджетного кодексу України, не забезпечив обґрунтованого та достовірного планування видатків державного бюджету на власну діяльність у 2004—2005 роках та проведення виборів Президента України, а фінансове забезпечення діяльності комісії здійснювалося Кабінетом Міністрів без належного аналізу обґрунтованості та доцільності витрат та за відсутності необхідних розрахунків. При цьому заявлена комісією потреба коштів задовольнялась повністю, що зумовило завищення бюджетних призначень та неефективне використання бюджетних коштів. Наприклад, обсяги видатків на оплату праці співробітників комісії у 2004—2005 роках завищено на 6,2 мільйона гривень, у 2004 році та за 4 місяці 2005 року незаконно використано на оплату праці 1,5 мільйона гривень.
Крім того, відсутність належного контролю з боку ЦВК за визначенням вартості одиниці ефірного часу в засобах масової інформації для проведення передвиборної агітації призвело до завищення Національною телекомпанією України вартості однієї хвилини ефірного часу майже в чотири рази та, відповідно, до перевитрат бюджетних коштів у сумі 6,3 мільйона гривень. А порушення чинного законодавства про закупівлю за державні кошти та відсутність належного контролю з боку ЦВК за виготовленням і доставкою виборчих скриньок спричинило додаткові витрати державного бюджету в сумі 19,3 мільйона гривень.
У Центрвиборчкомі не змогли прокоментувати висновки Рахункової палати, але пообіцяли найближчим часом оприлюднити позицію комісії з цього питання та повідомити про вжиті заходи з усунення виявлених порушень.

Вл. інф.