Розкішні засоби пересування та спілкування Ющенка-сина викликали лавину цікавості до матеріальних статків не лише легковажних нащадків високопосадовців, а й до їхніх батьків. І не тільки в солідарних з «Українською правдою» журналістів. Комітет виборців України, наприклад, звернувся до перших і других осіб держави із запитом про розмір їхнього сукупного доходу з березня по липень 2005 року. Причому КВУ, крім конкретної цифри, хоче дізнатися і яким чином її «осідлано». Тобто чи поєднують сановиті «респонденти» «державну службу з участю у господарських товариствах, чи володіють частками корпоративних прав у підприємствах, установах, організаціях. Поглиблений інтерес до «приватного життя» спричинений революційною обіцянкою Віктора Ющенка розділити бізнес і владу. Чи справді на практиці вдалося відчленити цих традиційних «сіамських близнюків»? — запитання логічне, але, здається, вочевидь риторичне. Пояснення на кшталт «бізнесу позбувся, переписавши на батька, брата, свата» не переконає навіть особливо наївних обивателів.

КВУ у переліку чітких запитань не забув і про марку та реєстраційний номер службових авто: напевно, щоб полегшити марудну працю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з виписування штрафних квитанцій за ймовірні порушення правил дорожнього руху. Нагадаю, саме таку операцію він здійснив днями в телеефірі, демонструючи покарання Андрія Ющенка (прикро було за міністра: все-таки він не на мітингу, де епатаж — запорука неодмінного успіху. При посаді така «винахідливість» викликає лише насмішку).
Запити від Комітету виборців направлено до Президента, Прем’єр-міністра, віце-прем’єрів, міністрів, голів держкомітетів, голів центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом. Адресовані вони і секретареві РНБО Петру Порошенку, державному секретареві Олександру Зінченку та першому помічникові глави держави Олександру Третякову — людям, як відомо, колись вельми успішним у бізнесі. Але чи можна про цю успішність згадувати лише в минулому часі? Принаймні Комітет виборців стверджує: «Численні публікації у ЗМІ, а також офіційна та неофіційна інформація, яку отримують представники КВУ в Києві та регіонах, свідчить про те, що дуже часто представники нової влади діють методами своїх попередників».
Напевно, справедлива ремарка, та навряд чи всі адресати страждають на надмірну відвертість...
А ось Юлія Тимошенко заявляє, що не боїться прискіпливості до своєї персони і закликає журналістів «писати про все, що хочуть», бо «глибоко поважає» нашу невдячну роботу. «Я знаю, що багато хто з вас досвідченіший, ніж будь-які політики, і більше розуміється на політичних питаннях», — сказала вона. Коментуючи конфлікт між Президентом і журналістами, прем’єр закликала сторони вибачити одне одному: «Ми не повинні забувати, що були єдиною командою, яка народжувала нову Україну... Коли народжується свобода слова, коли ми маємо право говорити про адекватні речі — це всім потрібно цінувати».
І приємно, що Віктор Андрійович усе-таки це оцінив. Учора він зателефонував до Сергія Лещенка і вибачився за «емоційну відповідь», запевнивши, що він «зробив з цього урок».
І все-таки в цій ситуації важливіше одне: дружний супротив журналістів президентським «емоціям» свідчить про зміну погоди за нашим вікном. І виводити знак рівності між цинізмом колишньої і нової влади можуть люди або мало обізнані в колишніх реаліях, або самі в міру цинічні.