Шахи. Учора у Швеції стартував командний чемпіонат Європи. А напередодні в українських шахах вибухнув гучний скандал. Знамениті українські шахісти заявили про провал підготовки національної збірної до цього відповідального турніру. І звернулися до виконавчої влади по підтримку під час прес-конференції, в роботі якої взяли участь Руслан Пономарьов, Олександр Моісеєнко, Сергій Карякін, Павло Ельянов і тренер Володимир Тукмаков.
Чемпіон світу Руслан Пономарьов зазначив, що недостатнє фінансування, про яке писали в багатьох ЗМІ, далеко не єдина причина, через яку він відмовився виступати за збірну. Пономарьов з гіркотою сказав, що ставлення федерації до спортовців не змінилося. І більшою мірою через це, а не через відсутність призових наш знаменитий гросмейстер пішов на цей бойкот.
Сьогодні команда шахістів України — найсильніша на планеті (чемпіон світу і шахової Олімпіади), але до Швеції вона вирушила не в найсильнішому складі. За словами Володимира Тукмакова, з таким добором гравців реально можна розраховувати на місце не вище третього.
— Ми виграли Олімпіаду, тому у Швеції будемо серйозним подразником для багатьох, — сказав він. — Проти нас усі старатимуться зіграти на межі власних сил. Скажу, що члени нашої команди, працюючи на імідж України, віддають власні кошти, час і талант.
Жодної підготовки до чемпіонату Європи не було. Збори було провалено. На поїздку до Швеції кошти надало Мінмолодспорту. А от національна федерація залишилася осторонь.
Не додала оптимізму заява Сергія Карякіна. Якщо ситуація з фінансуванням збірної і ставлення ФШУ до спортсменів не зміниться на ліпше, то він відмовиться представляти Україну на найближчому чемпіонаті світу.


Підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.