Під час нещодавнього візиту до України президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден погодився з пропозицією народного депутата, заступника голови постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи Анатолія Раханського розглянути на черговій сесії ПАРЄ питання: “Через 20 років після аварії на ЧАЕС, проблеми і заходи для ліквідації її наслідків”.
Зазначимо, що А. Раханський сам є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції першої категорії, тому проблеми, пов’язані з ліквідацією наслідків катастрофи, відомі йому дуже добре. Як член Парламентської асамблеї Ради Європи з 1996 року він виступав на її сесіях понад сто разів, у тому числі не раз із питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, організував 5 виставок з демонстрацією фільмів про наслідки аварії, підготував разом із представниками 20 країн звернення Асамблеї до ООН, “Великої вісімки”, Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) про необхідність активізації робіт на станції. З його ініціативи в 1998 році президент ПАРЄ пані Ліні Фішер відвідала ЧАЕС, а Комітет з охорони навколишнього середовища провів на території станції своє засідання, після чого на сесії ПАРЄ було заслухано доповідь “Про стан справ з ліквідацією наслідків на ЧАЕС”. Це дало позитивний поштовх для фінансування робіт з ліквідації наслідків катастрофи.
З огляду на велику небезпеку стану діючого об’єкта “Укриття”, сховища відходів ядерного палива “СВЯП-1”, а також значне відставання в будівництві нового саркофага (конфаймента), “СВЯП-2” та інших об’єктів, на червневій 2005 року сесії ПАРЄ в дебатах з приводу доповіді головного менеджера і розпорядника робіт на Чорнобильському об’єкті Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) А. Раханський уніс пропозицію — доручити двом комітетам ПАРЄ (з економічних питань і з питань охорони навколишнього середовища) вивчити, з виїздом на ЧАЕС, стан фінансування і будівництва об’єктів, а також виконання урядом України законів, пов’язаних із соціальним захистом постраждалих у результаті Чорнобильської катастрофи. ПАРЄ одноголосно підтримала його поправку до проекту резолюції “Внесок ЄБРР в економічний розвиток у Центральній і Східній Європі”: “Просити ЄБРР як головного менеджера і розпорядника Чорнобильського фонду “Укриття” звернути особливу увагу на істотне відставання від передбачених термінів його фінансування і будівництва саркофага “Конфаймент”, “СВЯП-2” та інших об’єктів, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції”.
На жаль, під час нещодавнього візиту до України президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден і лідери п’яти політичних груп ПАРЄ не змогли побувати на Чорнобильській атомній станції. Однак під час відвідування Національного музею “Чорнобиль” президент ПАРЄ погодився з пропозицією А. Раханського про необхідність розгляду на черговій сесії ПАРЄ питання: “Через 20 років після аварії на ЧАЕС, проблеми і заходи для ліквідації її наслідків”.