Кінокомпанія «ПРЕ» задумала створити художній фільм про події осені 2004 року. За видовищністю, динамікою, кількістю зайнятих людей та бюджетом (майже 2 мільйони доларів спонсорських грошей), очікується стовідсотковий український блокбастер.
Робота над проектом розпочалася ще у квітні і триває досі. Керівництво компанії вирішило на півдорозі провести прес-конференцію у київському кінотеатрі «Батерфляй-Ультрамарин», щоб розповісти про майбутній народний фільм. Так, народний! Бо сценарій та назву фільму придумає сам народ, і акторами будуть «люди з вулиці». Але усе по черзі.
Про сценарій. З усіх регіонів країни на адресу режисерської групи впродовж трьох місяців від учасників осінніх подій надходило сотні листів, в яких люди пропонували свої реальні історії і сюжети для майбутнього кіно. На основі цього матеріалу вже завершується сценарій: четверо молодих друзів, рятуючи свого товариша, випадково потрапляють на Майдан... У вир подій. Звичайно, буде і кохання, і романтичні пригоди, які завершаться весіллям.
Цей проект — спроба осмислити події минулої осені у формі захоплюючого повнометражного кіно.
Обіцяють, що у стрічці з’являться відомі постаті Майдану: політики, журналісти, музиканти. Хто з них потрапить у змонтовану версію фільму, не знає поки що навіть і сам режисер-продюсер Іван Кравчишин.
На прес-конференції я випадково зустріла Олега Карамазова, лідера рок-гурту «Брати Карамазови», який зізнався, що йому не терпиться почитати завершений сценарій. А пісні самих «Братів», мабуть, також звучатимуть у фільмі.
Уже почалася й триватиме по 15 вересня акція пошуку «акторів з народу». На вулицях міста працюватимуть намети, де можна буде заповнити анкету і сфотографуватися — найпростіший спосіб зареєструватися для участі в акторському конкурсі, а також можна надіслати інформацію про себе поштовою адресою або через Інтернет. Журі із 12 журналістів, режисерів та телевізійників оголосить результати у вересні та запросить переможців на кінопроби. Зйомки фільму триватимуть 40 днів, та якщо вересень буде занадто теплим, їх доведеться відкласти до холодніших часів, аби відтворити усі погодні реалії. Вже відомі умовні назви головних ролей — «Молоді люди-екстремали», «Шеф поганих хлопців», «Студентка», «Красуня», «Чиновник», «Політтехнолог». Але це лише початок. У фільмі можуть з’явитися ще діти, журналісти, бізнесмени, бандити, міліціонери, дідусі з бабусями, заробітчани, бездомні та інші несподівані персонажі. Все залежить від того, як закінчиться народний сценарій.
Назву для кінофільму придумає теж «народ», залишивши свої варіанти на офіційному сайті проекту www. pre. com. ua., де можна почитати і сам сценарій.
26 грудня «своїм» обіцяють показати завершений варіант, а коли відбудеться офіційна прем’єра, поки що невідомо, та організатори проекту хочуть, щоб стрічка йшла на Першому Національному та 5-му каналах.