Брудні політтехнології не кануть у Лету, а широко використовуватимуться на найближчих парламентських виборах. У цьому переконана більшість політологів. З огляду на це в рамках проекту екології вибору вони ініціюють підписання Хартії етичних принципів політичних консультантів.
Документ, за словами директора департаменту агентства «Martіn Group» Тараса Березовця, не матиме юридичної сили. Однак дотримання її принципів має бути зразком професіоналізму для політконсультантів.
Серед «чорних» технологій, наголошують політологи, слід очікувати створення партій-двійників. Як приклад Тарас Березовець назвав «Народний союз «Наша Україна» і партію «Наша Україна»; СПУ, Соціальну партію України і СДПУ(о); Трудову партію України і партію «Трудова Україна».
Однак директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що час клонування закінчився. Та й самим двійникам мегапартій важко буде розкрутитися, оскільки в Україні чітко визначилися лідери. За його словами, для нинішніх виборів характерне використання «сірих» технологій, спрямованих на моральну дискредитацію супротивника. Скажімо, ті самі кримінальні справи проти представників колишньої влади, а також скандал навколо сина Президента України Андрія Ющенка.
А ще на виборах менше використовуватимуть послуги іноземних політтехнологів.