У Криму землею й житлом наділятимуть безземельних татар-репатріантів лише в тих місцях, звідки свого часу громадяни або їх предки були депортовані. Такий порядок визначив уряд автономії і затвердив для цього спеціальну спрощену процедуру.

Щоправда, згідно з постановою ділянки на Південнобережжі не виділятимуть ні на рекреаційних, ні на заповідних територіях. Вирішено регламентувати надання землі двома умовами: заборонити приватизацію ділянок до завершення на них будівництва й вилучати виділену землю, якщо нові господарі не використають ділянку протягом трьох років.
«Жодного диктату з боку будь-яких жителів автономії ми не допустимо», — заявив прем’єр Анатолій Матвієнко, підкресливши свою готовність до переговорів.
Через три місяці уряд повернеться до цього документа, якщо знадобляться певні корективи. Вони можуть з’явитися вже цієї суботи під час виїзного засідання Кабміну України на чолі з Юлією Тимошенко. Йтиметься про стратегію розвитку усього Криму, яка передбачатиме програми «Морський берег» і з водозабезпечення півострова.
Та навіть після оприлюднення цієї постанови намети алуштинської ініціативної групи кримських татар біля стін Ради міністрів Криму залишаються. Пікетники розчаровані тим, що кримська влада збирається виділити, за їхніми даними, лише 160 ділянок. Вони не згортатимуть наметове містечко, доки самі не проконтролюють, як і кому буде виділено кілька гектарів обіцяної репатріантам землі.

ДОВІДКА «ГУ»:

...Першу хвилю самозахоплень активісти організації кримськотатарського національного руху ініціювали 1987 року після масового повернення до Криму. Під гаслом «самоповернення земель» до початку 90-х років ініціативні групи репатріантів створили 200 селищ компактного проживання на захоплених і пізніше узаконених територіях. У 1991 році існувало вже 300 таких селищ.
...Друга хвиля самозахоплень розпочалася три роки тому, як відповідь на зловживання із землею «нуворишів» і високопосадовців старої влади та мляве виділення землі репатріантам саме біля моря. Акції відбувалися на узбережжі приморських районів. Мітинги й перекриття трас тривають у районі бухт Капсель і Тихій під Судаком, в Сімеїзі, Партеніті й Алушті.
За даними Рескомнацу Криму, за роки незалежності України на території Ялти, Алушти, Судака й Феодосії репатріантам виділили 6,5 тисячі ділянок. З них, за інформацією Рескомзему, в Ялті досі не освоєно третину ділянок, в Алушті — половину, в Феодосії — більш як половину. А в Судаку третину виділених депортованим ділянок уже перепродано.


Крим.