Як складаються стосунки між владою та бізнесом? Запитавши про це у підприємців, найчастіше чуєш: тільки не заважали б! І справді, за результатами опитувань найбільш стримуючою перешкодою у діяльності підприємці називають дозвільну систему.

А чи здатна влада все ж сприяти розвитку підприємництва? Досвід, напрацьований у Херсоні, дає позитивну відповідь.
Міський голова Володимир Сальдо каже, що бігти попереду паровоза не завжди є зайвим. Створений ще в 2003 році Єдиний офіс сприяння розвитку підприємництва став тепер предметом уваги в інших містах: вже приїздили запозичувати досвід колеги з Кривого Рогу, Дніпропетровська та Івано-Франківська.
Одразу слід зауважити: Єдиний офіс — це не «єдине вікно», де реєструєшся як підприємець. Це — наступний крок у розвитку власної справи, котрий, як кажуть підприємці, «вимотує усі сили». Бо по кілька місяців йде на те, щоб отримати всі дозволи та погодження. Чого лише варто об’їздити всі ці інстанції, в різних районах міста та по кілька разів! І кожного разу з’ясовується, що «ось іще таку довідочку треба і таку-то». Не дивно, що за результатами опитувань дозвільна система є найбільшою перешкодою, котру зустрічають на своєму шляху підприємці.
Отут і підставила плече бізнесу місцева влада. Нелегко було зібрати усіх під один дах, щоб «кришували» бажаючих зайнятися підприємництвом, відверто зізнається Володимир Васильович. Адже дозвільні інстанції — це служби, не підпорядковані міському голові, а такі , що замикаються безпосередньо на Київ. Чимало часу знадобилося саме на розмови та переконання, що треба «горі йти до Магомета».
 

Стосунки вибудували на підставі спеціально розробленого меморандуму про поєднання організаційних і технічних зусиль органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.
У будівлі міської ради виділили просторе приміщення — півтори сотні квадратних метрів, з окремим входом, вмеблювали, встановили усе необхідне обладнання, оргтехніку. Усе це — за рахунок коштів місцевого бюджету, виділених на фінансування Програми підтримки підприємництва. Тут також працює і відділення банку, щоб на місці зробити й необхідні платежі.
Слід відзначити, що робота офіса нинішнього року активізувалася, — наголошує Володимир Сальдо. І як свідчить опитування серед тих, хто прийшов, пояснення тут одне: люди повірили нинішній владі, що в державі створюються сприятливі умови для заснування та розвитку власної справи.
Єдиний офіс є дорадчо-консультаційним та погоджувальним органом. Збираються усі його учасники — а до роботи залучено аж 31 службу — раз на тиждень. Саме тут підприємці отримують вичерпну консультацію стосовно всіх необхідних моментів у діяльності. І всю технічну сторону клопітливої роботи із «стирання черевиків об пороги» вирішують, не відходячи від каси. А це і дозвіл на розміщення об’єкта, і технічні умови на проектування, і проектно-кошторисна документація, і дозвіл на виконання земельних робіт, знесення зелених зон; і під’єднання до інженерно-комунікаційних мереж тощо...
— Життя довело актуальність створення Єдиного офіса як підтвердження практичного впровадження прозорої, зрозумілої та спрощеної процедури організації та здійснення підприємницької діяльності у місті, а також ліквідації умов, що сприяють явищам корупції, — зазначає міський голова. — У середньому в офісі буває за один прийом від 30 до 60 осіб. Тривалість обтяжливої роботи скоротилася нині від 6—7 місяців до 1—1,5. Серед тих, хто завітав, є представники іноземного бізнесу, які перебували в Херсоні з приватним візитом, але зацікавилися інформацією і можливістю вибудовувати відносини у нашому місті.
Варто навести ще одну цифру. Якщо раніше протягом кварталу міськвиконком отримував десь близько двохсот звернень стосовно проектування та будівництва об’єктів підприємництва, нині їх побільшало в півтора рази.
Днями в Херсоні очікують на візит делегації із турецького міста Зонгулдак. Побратимські стосунки поєднують Херсон з ним вже майже десяток років. А нині вони переходять у тіснішу й економічну площину: у Херсоні відкриється турецько-українська палата для підприємництва.
Хіба це не підтвердження гасла, проголошеного владою і винесеного на обкладинку буклета про діяльність Єдиного офіса: «Підтримуємо малий бізнес — досягаємо великих успіхів!».

Херсон.