Дві новини сьогодні хвилюють селян Одещини: прогноз погоди і доля врожаю. Погода в липні змінюється в регіоні, як у калейдоскопі: якщо в Красних Окнах і Балті дощить, то в Татарбунарах і Сараті спека та суша.
— Лише кілька деньочків погода в області була як на замовлення, — розповідає перший заступник начальника управління АПК Іван Панчишин. — За день обмолочували по 52 тисячі гектарів. Сипоне дощ  — і середньодобова цифра обмолоту падає до 30 тисяч. Тому хлібороби ловлять не день, а кожну погожу годину. Поле сьогодні — «гарячий цех», а там, як відомо, перерв не буває.
Одеська область намолотила 2 мільйони тонн зерна. У чотирьох районах — Біляївському, Білгород-Дністровському, Овідіопольському і Саратському — жнива завершено повністю. У 22 районах вони наближаються до завершення. Контрольний термін закінчення збиральної — перше серпня.
Сьогодні збиральна кампанія перемістилася в північні райони області — вони пізніше за інших почали косовицю. Армада комбайнів (а нині в жнивах беруть участь 3800 машин з області й 1300 з інших регіонів країни) пересувається від району до району. І якби не дощі (слава Богу, вони короткочасні), жнива практично закінчилися б на цьому тижні.
Комбайнів і автомобілів для вивезення зернових нинішнього року вистачає. Однак пального — в обріз. Його запаси тим більш потрібні, що в регіоні починається підготовка ґрунту під озимі.
Попередні підсумки косовиці вселяють оптимізм: планований рубіж у 2,5 мільйона тонн зерна і зернобобових буде перевищено на 400—500 тисяч тонн.
Несподіваними для фахівців виявилися цьогорішні високі намолоти в північних районах. Середня врожайність пшениці по області 22,4 центнера з гектара. У Миколаївському районі хлібороби зібрали по 25,9 центнера з гектара, у Біляївському, Болградському й Кілійському районах — по 25,7 центнера. Ну, а рекорд області встановили у ТОВ «Троїцьке» Біляївського району, де керівником Володимир Курко: врожайність на тисячі гектарів становила 40 центнерів, у тому числі озимої пшениці — 48 центнерів.
Повністю в Одеській області завершено збирання ячменю. Його зібрано з площі 438 тисяч гектарів при врожайності 24,3 центнера. По 19,8 центнера з гектара зібрано гороху з площі 43 тисячі гектарів.
Урожай урожаєм, але селян найбільше хвилює невизначеність з цінами на зернові.
— З озимим ячменем проблем нема, — каже Іван Панчишин. — Його добре купують по 630 гривень за тонну. В Іллічівському й Одеському морських торговельних портах його можна продати за 710 гривень. Для порівняння: торік озимий ячмінь купували по 400 гривень. А зібрана пшениця лежить на токах — ніяких пропозицій товаровиробникам не надходило.
Я побував у ТОВ «Обрій» Роздільнянського району. Керівник господарства Сергій Фомінчук (а зустрілися ми з ним на току) розповів, що «Обрій» у числі перших у районі завершив збирання. Результати радують: озимий ячмінь — 32 центнери, пшениця — 30 центнерів з гектара. Показники були б, можливо, іще вищі, якби в період підготовки до посівної «Обрій» мав можливість у належні строки закупити пальне за пільговими цінами...
У зерновому «пакеті» області очікується ще 400 тисяч тонн кукурудзи, проса і гречки. Можна прогнозувати, що намічуваний рубіж 2,9—3 мільйони тонн зерна і зернобобових на Одещині буде досягнуто.

Одеська область.