Іще дорогою до Миколаєва, у літаку, глава парламенту Володимир Литвин, говорячи про рекордно тривале засідання уряду за підсумками півріччя, сказав: «Побачимо, чи цей оптимізм поділяють люди». І справді — що далі від столичних Печерських пагорбів, то більше красиві графіки та звіти контрастують із повсякденними реаліями.
Робоча поїздка Голови Верховної Ради України на Миколаївщину розпочалася, так би мовити, з візитки краю — суднобудівного заводу ВАТ «Дамен Шипярдс «Океан». Глава парламенту взяв участь в урочистому закладенні будівництва нового судна — супербота підвищеної вантажопідйомності. Корабели та керівники Миколаєва в один голос говорили, що народні депутати погарячкували, нещодавно скасувавши закони про підтримку суднобудівної галузі, а також про функціонування вільної економічної зони «Миколаїв».

Під час зустрічі з колективом ВАТ «Дамен Шипярдс «Океан» В. Литвин висловив думку, що у вересні парламент має переглянути своє попереднє рішення і відновити дію законів про підтримку вітчизняного суднобудування та ВЕЗ «Миколаїв». «Підстав для цього не було», — сказав глава парламенту, зауваживши, що вільна економічна зона «Миколаїв» працювала без порушень законодавчих норм і правил функціонування спеціальних зон.

Гірке молоко

Державне підприємство «Племрепродуктор «Степовий» — одне з небагатьох процвітаючих ще з радянських часів тваринницьких господарств, яке донині вдалося втримати на плаву. На запитання, як відновили господарство, завідувач ферми Іван Малюк відповів: а його не занедбували. На вході до ферми високих гостей зустрічали селяни в чистеньких випрасуваних зелених халатах, більше схожих на лікарняні. «Я виріс на фермі, але такої форми й чистоти не бачив, — зізнався Володимир Литвин. — Бачив лише вагонетки та гній».
Господарство на сьогодні є одним із найбільших виробників м’яса яловичини та свинини в області.
Удалося зберегти й соціальну сферу довколишніх сіл Степове та Зелений Гай — дві школи та два дитсадки, два будинки культури, спорткомплекс, лікарню на 50 місць, музей, будинок побуту, ДЮСШ, юним футболістам якої глава парламенту подарував новенькі форми.
Однак, коли селяни на вулиці села Степове оточили Володимира Литвина, говорили про наболіле. Передусім їх турбували низькі, зневажливі до виробників, закупівельні ціни на зерно, м’ясо та молоко. Скажімо, за кілограм живої ваги корови дають 6,20 гривні, тоді як на миколаївському базарі яловичину не знайдеш дешевше   15—16 гривень за кілограм. Молоко здають за 67 копійок за літр, а продають його щонайменше за дві гривні.

Громада із зав’язаними руками

Люди справді мають право вимагати гідного рівня життя й співставляти оптимістичні відсотки зростання у звітах уряду з власною кишенею. І саме керівникам органів місцевого самоврядування доводиться щодня витримувати на собі тиск, прохання і невдоволення своїх земляків. Тож на зустрічі з Головою Верховної Ради міських, сільських, селищних голів та депутатів місцевих рад розмова була відверта. Місцеві депутати скаржилися на відсутність нового закону про самоврядування, «зав’язані руки» місцевих бюджетів.
Володимир Литвин, знову згадуючи про восьмигодинне засідання уряду за підсумками роботи за півріччя, наголосив, що головне — як загальні макроекономічні показники розкласти на кожну людину, як конкретна людина відчуває на собі ці відсотки. Тому, на його погляд, варто чітко визначити пріоритети держави й виробити системний підхід до розв’язання наболілих проблем: «Якщо є система, вочевидь, буде і якість».
Глава парламенту висловився за запровадження в Україні погодинної оплати праці, передусім, у недержавному секторі економіки. Тоді, на його погляд, зникнуть проблеми зарплати «у конвертах» та Пенсійного фонду. Бо, на жаль, заборгованість із зарплати зростає.
Окрім того, В. Литвин пообіцяв, що восени парламент розгляне питання про єдину методику нарахування зарплати працівникам органів місцевого самоврядування. На думку В. Литвина, зарплата у голів сільських та селищних рад має бути не нижча, ніж середня зарплата у промисловості, а пенсія — як у держслужбовців.
Говорячи про зовнішньополітичні орієнтири нашої держави, глава парламенту наголосив на потребі «спокійної збалансованої політики», зорієнтованої як у бік Європейського союзу, так і Росії, як величезного ринку. Але на першому місці має бути національний інтерес.

Роботи вистачить усім

Відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України» про перспективи підписання у вересні меморандуму про співпрацю та взаємодію між парламентом та урядом, Володимир Литвин висловив таку думку: враховуючи наближення нової виборчої кампанії, дві гілки влади спочатку мають домовитися про ключові державні завдання, над вирішенням яких спільно працюватимуть, визначити підходи та черговість розгляду нагальних питань. Ці домовленості, за його словами, насамперед мають стосуватися прийняття й наповнення держбюджету на наступний рік, концепції зовнішньої політики щодо стосунків з ЄС та Росією, вступу України до СОТ, проблем земельної та житлово-комунальної реформи. «Якщо буде така добра воля, буде домовленість забезпечити послідовність розгляду цих питань, не бачу жодних перепон», — сказав В. Литвин. Хоча, на його погляд, не обов’язково заради досягнення домовленостей підписувати черговий документ.
Говорячи про перспективи парламентської більшості, глава парламенту заявив, що виступає за існування більшості, однак сьогодні, на його погляд, «структура уряду не відповідає структурі парламенту». Приміром, фракція Народної партії та депутатська група «Демократична Україна» за чисельністю є другими в парламенті, але не представлені в уряді. Хоча беруть участь у голосуванні всіх необхідних для держави рішень.
В. Литвин спрогнозував, що після парламентських виборів в Україні слід очікувати нової «кадрової хвилі» та істотних кадрових змін — буде сформовано новий уряд. «Хоча я є прихильником стабільності й виходжу з того, що інших людей у нас не буде», — зазначив Голова ВР.
Володимир Литвин також попросив журналістів не піднімати на рівень конфлікту недавнє непорозуміння між урядом і парламентом. Глава парламенту оцінює те, що відбулося, так: кожен висловив свою точку зору, і повертатися до цієї теми немає підстав. Адже роботи в державі вистачить усім.

  Київ—Миколаїв.