Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов узяв участь у жалобному заході в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» у зв’язку з Днем пам’яті жертв політичних репресій.

Під час виступу Олександр Турчинов наголосив, що в День пам’яті жертв політичних репресій згадують жертв тоталітаризму, метою якого було «змусити людей боятися та підкорятися».

Запитавши, чим Биківня відрізняється від Освенциму чи Бухенвальду, він зазначив, що «комуністичний режим є близнюком фашистського режиму». До того ж глава парламенту зауважив, що «всі тоталітарні режими однакові, але фашизм був засуджений людством, а комуністичний режим все ще залишається непідсудним, і злочини тоталітаризму дають небезпечні паростки».

За його словами, 

постійно з’являються охочі примірити на себе кітель диктатора. Саме ці паростки тоталітаризму є у свідомості керівництва Російської Федерації, які воюють за відновлення нової пострадянської імперії.

«Україна, яка втратила своїх громадян, вже ніколи не буде частиною такої імперії. Саме тому всі загрози, агресія та провокації, які вчиняють проти нас, приречені на поразку. Ми гідні пам’яті тих людей, котрі віддали своє життя для того, щоб на українській землі ніколи більше не панував диктатор», — заявив Олександр Турчинов.

Він зазначив, що 

«пухлина тоталітаризму провокуватиме небезпечну хворобу, доки ми не засудимо комуністичний режим і ті політичні сили, які живляться кров’ю, у тому числі, і кров’ю Биківнянського лісу, котрі працюють проти власної країни, власного народу».

У цьому контексті Голова Верховної Ради повідомив, що сьогодні він «підписав офіційний лист до Міністерства юстиції, у якому пропонується терміново розглянути всі матеріали, надані Службою безпеки, Генеральною прокуратурою щодо незаконної антиконституційної діяльності Компартії». Олександр Турчинов висловив переконання, що «суд поставить крапку в цьому питанні».

Прес-служба Верховної Ради України.

Голова КМДА Володимир Бондаренко, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.