Про це в інтерв’ю програмі «ТСН. Тиждень» заявив Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов. За його словами, сьогодні у Нацбанку «є ресурси, збільшення золотовалютного резерву, які дозволять повністю стабілізувати і позицію гривні».

«Ми говоримо про перспективи покращення економіки, про те, що повинні перейти на європейські стандарти. Ми підписали Угоду про асоціацію з ЄС, і є можливість виходити на нові європейські ринки», — сказав він.

Голова Верховної Ради заявив, що влада «оголосила війну корупції», зазначивши: це небезпечне явище є однією з головних проблем не тільки для України, а й для інших країн. Без подолання корупції побудувати дієву економіку неможливо.

У цьому контексті він повідомив, що Верховна Рада тільки за два останні місяці прийняла антикорупційних законів більше, ніж за всю історію українського парламентаризму, зокрема, відкривши на законодавчому рівні доступ до будь-якої інформації, пов’язаної з бюджетними коштами. Також ухвалений пакет законів на шляху до лібералізації візового режиму, і одним з головних законодавчих актів був саме закон про боротьбу з корупцією. Нині, за його словами, готується до прийняття закон про створення Антикорупційного бюро.

ЗСУ готові захищати країну

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що Збройні Сили України і силові структури готові захищати країну. Основною помилкою, вважає він, було обрання чотири роки тому Президентом Віктора Януковича, за часи якого була фактично повністю знищена армія, деформовані й змінені за призначенням силові структури, котрі замість того, щоб займатися безпекою громадян, захистом їхніх інтересів, захищали інтереси кланів і правлячої верхівки.

«І у таких умовах, за відсутності армії, при повністю деморалізованих силових структурах ми розпочинали протистояти військовій агресії Російської Федерації», — підкреслив він.

За його словами, поки що достатньо повільно відбувається реформування силових відомств у Донецькій і Луганській областях, де необхідно практично повністю відновлювати ці структури. Але, зазначив Олександр Турчинов, нині МВС «підбирає кадри, які готові виконувати задачу щодо захисту Батьківщини у дуже складних умовах».

Готується позов щодо Росії

Олександр Турчинов заявив, що Росія звикла займатися шантажем, і газовий шантаж — улюблений формат тиску не тільки на Україну, а й на інші країни. І прийшов час поставити крапку в цьому.

Тому, підкреслив він, Україна звернулася до міжнародного арбітражу, «щоб припинити той формат, коли Росія в односторонньому порядку постійно переглядає ціни у напрямку їх збільшення». У цьому контексті керівник парламенту підкреслив, що агресія Росії, окупація Криму завдала нашій економіці збитків на понад 100 мільярдів доларів. Тому «Міністерство юстиції готує серйозний позов — понад трильйон гривень, або понад 100 мільярдів доларів — до Росії».

Олександр Турчинов нагадав, що за міжнародними правилами, коли справа розглядається в міжнародному арбітражі, одна сторона не може в односторонньому порядку припиняти контракт, який оскаржується.

Голова Верховної Ради наголосив, що уряд отримав завдання докласти всіх зусиль, щоб не допустити загрози енергетичної кризи у разі зменшення поставок газу. Зокрема, йдеться про альтернативні джерела, про контракти на Заході — тобто реверсне використання ГТС.

«Я переконаний, що Україна не залишиться сам на сам з Росією. Коли наші стратегічні партнери будуть синхронно діяти разом з нами, ми примусимо РФ рахуватися з позицією цивілізованих країн», — заявив Олександр Турчинов.

Дослівно 

Голова Верховної Ради України,  в. о. Президента України Олександр ТУРЧИНОВ:

 

«Нині вже є армія, яка готова виконувати бойові задачі. Є бойовий кістяк, є Збройні Сили, є можливість захищати нашу країну».

Прес-служба Верховної Ради України.