Футбол. Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд. Перші матчі. 26 липня.
«Динамо» (Грузія, Тбілісі) — «Брондбю» (Данія). 0:2. «Анортосіс» (Кіпр) — «Трабзонспор» (Туреччина). 3:1. «Андерлехт» (Бельгія) — «Нефтчі» (Азербайджан). 5:0. «Волеренга» (Норвегія) — «Хака» (Фінляндія). 1:0. «Каунас» (Литва) — «Ліверпуль» (Англія). 1:3.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Тюн» (Швейцарія). 2:2. Голи: Гусєв, 20, Родольфо, 40 (у власні ворота), Шацьких, 45, Егертер, 66.
«Динамо»: Шовковський, Родольфо, Ребров, Леко (Алієв, 68), Белькевич (Рінкон, 57), Ротань, Шацьких (Верпаковскіс, 58), Гусєв, Несмачний, Гавранчич, Юссуф. Тренер — Леонід Буряк.
«Тюн»: Якупович, Віейра (Бернарді, 89), Мілічевич, Адріано (Гонсалвеш, 30), Гербер (Желсон, 87), Деумі, Егертер, Лустринеллі, Феррейра, Паллас, Ходжич. Тренер — Урс Шененбергер.
Попереджено: Деумі, 41, Верпаковскіса, 59, Егертера, 75.
Арбітр — Деян Делевич (Сербія і Чорногорія).
Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 28 градусів. 17 000 глядачів.
Що й казати, настрій після київського поєдинку не з кращих. І річ не в результаті, а в грі, яку продемонстрували динамівці, особливо у другому таймі.
— Як можна грати без оборони? — чи то запитав мене, чи прокоментував заслужений майстер спорту Іван Яремчук. Важко зітхнув і подався мовчки геть...
Важко повірити в те, що наставники «Динамо» не ставили перед підопічними завдання — забити якомога більше віце-чемпіонові Швейцарії і залишити свої ворота «сухими». Вирішити долю протистояння ще в Києві і спокійно готуватися до матчу у відповідь у Берні. Але бажане, на жаль, не здійснилося. Головним винуватцем цього став воротар «Тюна», боснійський легіонер Якупович. Він творив просто щось фантастичне у воротах.
А в дебюті нічого неприємного для «Динамо» не вимальовувалося. Його гравці великими силами, на добрих швидкостях повели потужні наступальні дії. Хоча рахунок мав відкрити головний забивальник гостей Лустринеллі, якому забракло кількох сантиметрів для здійснення задуманого. Але то були лише квіточки.
Подивишся на такого і подумаєш: що він за один? Маленький, руденький, коротконогий (вочевидь не герой з Голівуду). Та скільки крові попив у наших цей футболіст, важко й сказати. Багато...
Кияни відповіли ударом головою Ротаня. Однак Якупович у відчайдушному кидку парирував м’яч на кутовий. Після цього кияни багато й наполегливо атакували, раз у раз створюючи гострі моменти. Зблизька били Гусєв, Ребров та інші. Але щоразу переможцем виходив воротар. Однак наполегливість господарів, зрештою, було винагороджено. Біло-синім вдалася атака віялом, і Гусєв, увійшовши у штрафний швейцарців зліва, потужним ударом влучив у ближній нижній кут — 1:0.
Коли було пробито того міцного мура, здавалося, що надалі все піде, як по маслу. І знову з’явився шанс. Шацьких мав подвоїти рахунок, вискочивши сам на сам із Якуповичем. Але невдало обробив м’яча і програв дуель.
А от гості не запанікували, діяли дисципліновано, зосереджено і спокійно чекали свого шансу. Він прийшов, коли помилився Родольфо (допоміг Лустринеллі) і зрізав м’яч у власні ворота — 1:1. Після такого повороту подій окрилений «Тюн» мало не вийшов уперед. Чергова помилка оборони киян (цього разу «відзначився» Несмачний, котрий скидав м’яча Шовковському). Але господарям пощастило, бо Феррейра поквапився і пробив вище воріт. Потім настала черга динамівців покарати суперника. На останній хвилині тайму вони провели стрімку флангову атаку, яка завершилася гострим прострілом Гусєва і влученням Шацьких, який у боротьбі з опікуном проштовхнув м’яча у ворота, — 2:1.
На жаль, більше наші не забивали. Хоча багатьом здавалося, що вони зроблять це принаймні ще раз. І головне — більше не пропустять. Але після перерви гра вирівнялася. У гостей, з’ясувалося, чимало резервів. Стало зрозуміло, що футболісти «Тюна» мають добрі фізичні кондиції. Згодом їхній тренер пояснив, що в міжсезоння він не дуже навантажував підопічних. Адже склад команди дуже обмежений. Елементарно бракує гравців. Й оця гуманність дає плоди. У двох стартових матчах чемпіонату Швейцарії «Тюн» здобув перемоги, забив п’ять м’ячів і не пропустив жодного. В Києві мав досить привабливий вигляд і здобув вигідний для себе результат. Другий м’яч у наші ворота швейцарський клуб провів у результаті триходової комбінації.
Коли господарі прийшли до тями і збільшили швидкості, то знову почали створювати голеві ситуації. Однак знову шкутильгала реалізація. Рінкон, двічі Юссуф і Ротань змарнували нагоди забити.
— У тому, що «Динамо» сьогодні забило лише два м’ячі, велика заслуга Якуповича, — сказав після зустрічі Урс Шененбергер. — Він показав високий клас. І це незважаючи на те, що він у нас поки що другий голкіпер.
— Як розцінюєте шанси команд після сьогоднішньої зустрічі?
— Для нас це доволі добрий результат виїзного матчу. Тепер маємо непогану можливість продовжити свій шлях у Лізі чемпіонів, попри те, що нам протистояла сильна команда. Наші шанси на вихід до наступного раунду, вважаю, непогані. Однак надто хвалити свою команду за сьогоднішню гру я не хотів би...
Леонід Буряк довго спілкувався з журналістами, аналізував матч, критикував свою команду. Сказав, що не все втрачено і варто зробити висновки, добре підготуватися до матчу 3 серпня в Берні.
А ми, либонь, пригадуємо рік минулий, коли «Динамо» вдома поступилося «Трабзонспору» — 1:2, а за тиждень у Туреччині взяло реванш — 2:0...

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.