У Лівадії завершився другий європейський семінар “Україна — Євросоюз: наступний крок” з концептуальною назвою “Ялта. Європейська стратегія”. Він відбувся напередодні призначеного на осінь в Києві саміту Україна—ЄС за участю глави українського парламенту Володимира Литвина, кримського прем’єра Анатолія Матвієнка, інтелектуалів з усіх європейських країн.

Голова ради семінару, член Європарламенту Стефан Байєрс відзначив, що ситуація в Україні нині повільно, але змінюється на краще.
Уже знято візові обмеження стосовно США й Великобританії та Євросоюзу, тож європейці робитимуть зустрічні кроки, щоб Україна поближчала до Євросоюзу. На цю тезу глава уряду Криму Анатолій Матвієнко відповів, що «Крим має великі амбіції на шляху євроінтеграційних устремлінь усієї країни і, попри проблеми на цьому векторі, прагне їх здійснити».
Усі виступаючі на представницькому семінарі продемонстрували свою готовність підтримати Україну в майбутньому входженні до ЄС. Хоча дехто твердив, що, найімовірніше, Євросоюз уже не може «переварити» усю кількість країн, які до нього входять, увійшли і ще збираються на входини...
Радник Президента України росіянин Борис Нємцов наголосив: «Мета цього семінару — наблизити Україну до Євросоюзу — благородна й реалістична. Це довгочасний процес, який може тривати від п’яти до десяти років. Треба налаштуватися на серйозну і важку роботу й «орати».
Євросоюз розробив так звану дорожну карту — програму, де передбачено кожний крок України в цьому напрямку. Усього 160 дій, які включають реформи. Проте німецький політолог Манфред Грюнд порадив українцям лише три кроки, які приведуть до ЄС: продовжити політику «європейського шарму», наблизити власне законодавство до європейського й обирати собі партнерів — симпатиків у ЄС, які обов’язково допоможуть.

Крим.