Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони підтримує розроблений урядом проект Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006—2011 роки, але наполягає на розгляді та затвердженні цього документа парламентом.
Обговорення підготовки Збройних Сил України на підставі Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006—2011 роки нещодавно відбулося на засіданні колегії Міністерства оборони України, в якому взяли участь народні депутати України, члени Комітету з питань національної безпеки і оборони Борис Андресюк, Валентин Зубов, Анатолій Доманський, Олег Беспалов, Володимир Сімонов та Сергій Жижко.

«Якщо виконаємо все запрограмоване, то через п’ять років матимемо нове обличчя вітчизняних Збройних Сил — невеликих за чисельністю, добре оснащених новітніми зразками озброєння і військової техніки, всебічно підготовлених та забезпечених, мобільних і спроможних виконувати покладені на них завдання, — сказав в інтерв’ю «ГУ» перший заступник голови Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Борис Андресюк. — Але враховуючи надзвичайну важливість цього документа, комітет пропонує, щоб програму після затвердження урядом, Радою національної безпеки та оборони, Президентом було розглянуто і схвалено Верховною Радою».
У новій програмі розвитку вітчизняних Збройних Сил по-новому оцінено всі ризики й виклики, які сьогодні постали перед Україною. Відповідно змінено й ідеологію розвитку українського війська. Зокрема, програма передбачає в 2011 році вийти на оптимізовану чисельність військовослужбовців — 143 тисячі осіб (на початок 2005 року Україна згідно з законом має Збройні Сили чисельністю 285 тисяч військовослужбовців, а на кінець 2005 року передбачено їх скорочення до 245 тисяч). У програмі закладено розвиток оборонної галузі, оснащення Збройних Сил новітнім озброєнням. «Якщо скорочуємо чисельність війська, то маємо чимось підкріпити обороноздатність нашої держави, — каже Борис Андресюк. — У програмі також виписано фінансування всіх її складових, бо без фінансового забезпечення вона може опинитися там же, де й багато інших попередніх програм. За підрахунками фахівців, для виконання цієї програми необхідно близько 73 мільярдів гривень, тобто на оборонні витрати держави маємо закладати у державному бюджеті щороку майже 9 млрд. гривень».
Оскільки зміна чисельності й структури Збройних Сил відповідно до Конституції є прерогативою Верховної Ради, парламентський комітет рекомендував Президенту України підготувати й подати до ВР проекти законів про чисельність Збройних Сил України до 2011 року, про внесення змін до Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» стосовно термінів завершення переходу на контрактну систему комплектування ЗС. Безумовною складовою державної програми, на переконання народних депутатів, також має стати закон про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, які звільняються у процесі реформування армії.
«Затвердження програми парламентом фактично гарантуватиме її фінансове забезпечення, і, таким чином, матимемо цілісний державний підхід до реформування і створення сучасних Збройних Сил», — наголосив перший заступник голови Комітету Верховної Ради.