Держава процвітатиме, якщо розвиватиме суднобудівну галузь. І щоб Україна відновила свої позиції у суднобудуванні, парламент має надати законодавчу підтримку вітчизняному суднобудуванню, зокрема, поновити дію законів про підтримку суднобудівної галузі та вільну економічну зону “Миколаїв”. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на мітингу з нагоди урочистого закладання супербота — вантажного судна — на ВАТ “Дамен Шип’ярдс “Океан” у Миколаєві.

Глава парламенту зазначив, що, скасувавши дію практично всіх вільних економічних зон в Україні, «з водою виплеснули дитину»: коли намагалися боротися зі зловживаннями у деяких економічних зонах, «під ніж» пішли й ті, де ефективно працюють із користю для держави. В. Литвин висловив переконання, що після детального аналізу Верховна Рада повернеться до розгляду питань про державну підтримку суднобудівної галузі та про функціонування ВЕЗ «Миколаїв», тим самим відновивши довіру інвесторів до України та продемонструвавши людям, що держава у процесі гри не змінюватиме правил гри.
Судно, в закладанні будівництва якого взяв участь Голова Верховної Ради, передбачено для транспортування надважких вантажів. Воно має бути оснащене двома потужними кранами вантажопідйомністю 250 тонн. Замовником будівництва супербота виступила голландська компанія «Волхардінг». Загалом, за словами генерального директора ВАТ «Дамен Шипярдс «Океан» Миколи Романчука, за більш як піввіку роботи на цьому підприємстві побудовано 367 суден. Нині на заводі укладено контрактів до 2008 року на будівництво 30 суден «під ключ». Підприємство має великий експортний потенціал, але нині з’явилися й вітчизняні замовники, зокрема компанія «Укррічфлот».
«Коли читаєш статистику на папері, — все значно простіше, — сказав, виступаючи перед працівниками «Океану», Володимир Литвин. — Але треба, щоб статистика відповідала реаліям життя. І щоб мінімальною зарплатою була принаймні така, як на цьому підприємстві». До речі, на миколаївському «Океані» нині середня зарплата становить 1149 гривень.
Під час робочої поїздки на Миколаївщину Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також ознайомився з виробничою базою державного підприємства «Племрепродуктор «Степовий» у селі Степове Миколаївського району. У степовській дільничній лікарні глава парламенту вручив матеріальну допомогу ветеранам війни та солодощі й іграшки маленьким пацієнтам. А в обласному театрі російської драми відбулася зустріч Голови ВР з представниками органів місцевого самоврядування, яка перетворилася на відверту розмову на різні теми — від проблеми наповнення місцевих бюджетів до адміністративно-територіальної та політичної реформи.
Детальніше про робочу поїздку Голови Верховної Ради до Миколаївської області читайте в наступному номері «Голосу України».

Олена ІВАШКО, Юліана ШЕВЧУК.

Київ—Миколаїв.