На минулій сесії депутати Рівненської обласної ради вирішили не проводити довибори депутатів у Демидівському, Острозькому, Кузнецовському виборчих округах замість вибулих. Мотивували це тим, що, мовляв, уже зовсім мало часу залишилося для їх діяльності — незабаром нові вибори. Тож не варто витрачати на довибори величезні кошти з бюджету, в якому і без того чимало дірок.

Тоді народний депутат України Юрій Ширко застеріг депутатів облради, що таким рішенням вони позбавляють людей права обрати депутатів. З ним погодилася і прокуратура Рівненської області, направивши обласній раді листа, в якому сказано, що таке рішення суперечить вимогам законодавства України, а тому підлягає повторному розгляду.
Дуже дивно, що прокуратура Рівненської області не наполягає на тому, щоб і депутати Кузнецовської міської ради переглянули подібне рішення. Бо і вони проголосували проти проведення виборів міського голови Кузнецовська. Адже попередній міський голова Степан Жданюк перейшов працювати заступником голови Рівненської облдержадміністрації. І ось уже кілька місяців місто, де розміщений стратегічний ядерний об’єкт — Рівненська АЕС, залишається без міського голови. Щоправда, його обов’язки покладено на секретаря ради, але мешканців Кузнецовська теж позбавили права обрати нового міського голову. Що це, подвійні стандарти?
29 липня депутати Рівненської обласної ради на сесії знову розглядатимуть питання про довибори депутатів у трьох згаданих округах. Однак це не означає, що таке рішення буде позитивним. Хоча й провладна в регіоні УНП збирається тиснути на депутатів, через контрольоване нею партійне видання закликавши до пікетування сесії облради. У такий спосіб УНП намагається підтримати бажання свого однопартійця, голови Рівненської ОДА Василя Червонія поповнити лави провладної фракції, яка останнім часом потерпає через інтенсивну міграцію. До неї після президентських виборів, було, перейшли окремі депутати з колись провладної фракції, переважно з числа керівників, які інакше могли б втратити свої посади. Але коли до утворення більшості в облраді залишалося долучити ще п’ятьох депутатів, із неї вийшли й утворили свою фракцію «Народний Союз «Наша Україна» (а це десять авторитетних депутатів). Наступної сесії нова міграція із контрольованої УНП фракції — цього разу у фракцію «Батьківщина».
Отож шанси мати більшість в Рівненській облраді для В. Червонія дуже мізерні, тим паче що у нього склалися дуже напружені стосунки з керівниками Рівненського обласного осередку партії «Народний Союз «Наша Україна», які теж є депутатами облради, як, зрештою, і самою партією, на з’їзді якої ініційовано відставку В. Червонія з посади голови ОДА.
Звідси й причини такого ажіотажу навколо питання довиборів. Зрештою, це ще й спроба відволікти увагу населення від помилок нової команди ОДА (згадаймо недавній скандал довкола відставки одного із заступників та помічника В. Червонія), від нагальних проблем регіону, від зростання цін на м’ясо, цукор та комунальні послуги, пальне тощо.