До Верховної Ради України з січня по червень 2005 року надійшло 54725 пропозицій, заяв і скарг громадян, що становить 89,7 відсотка порівняно з відповідним періодом минулого року.
Як повідомляє відділ з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України, переважна більшість звернень (85,8%) надіслана заявниками до парламенту поштою.
Комітетами Верховної Ради України та Спеціальною контрольною комісією з питань приватизації за цей період одержано 10570 звернень, що на 1646 менше проти відповідного періоду 2004 року. З початку року до депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України надійшло 13424 листи.
Значна кількість дописувачів зверталися безпосередньо до керівництва Верховної Ради України (1681 громадянин), із них 1313 — до Голови Верховної Ради України В. Литвина.
На особистому прийомі у парламенті протягом півріччя побувало 7747 відвідувачів. Зокрема, у керівництва Верховної Ради України — 191 громадянин, у парламентських комітетах — 685, у депутатських фракціях (групах) — 1481.
Протягом січня—червня 2005 року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів на місцях звернулося майже 155 тисяч громадян, з них понад 90,3 тисячі — з письмовими зверненнями.
У першому півріччі найбільше пропозицій, заяв і скарг до Верховної Ради України надійшло від мешканців Києва (9290, або 16,9% від їх загальної кількості), Донецької (3548, або 6,5%), Дніпропетровської (3274, або 6%), Київської (3054, або 5,6%), Харківської (3044, або 5,5%) областей.
Загалом у пропозиціях, заявах і скаргах громадян, надісланих на адресу Верховної Ради України, порушено 59584 питання. Найчастіше дописувачі скаржилися на проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку, порушення конституційних прав і свобод громадян, судові рішення.
Протягом січня—червня 2005 року продовжувала, як і в першому кварталі цього року, зменшуватися кількість пропозицій, заяв і скарг із питань соціального захисту та пенсійного забезпечення. Так, у першому півріччі до Верховної Ради України надійшло 12398 звернень такого змісту, що на 3126 менше, ніж за відповідний період 2004 року. Проте, незважаючи на їх зменшення, до цього часу їх кількість у загальній структурі звернень залишається вагомою (20,8%).
За змістом значна кількість пропозицій, заяв і скарг стосується ініційованої Кабінетом Міністрів України адміністративної реформи та проекту закону про територіальний устрій України. Переважна кількість авторів звернень не схвалюють запропонованих проектів змін до адміністративно-територіального устрою держави. На думку дописувачів, для цього потрібні глибокі розрахунки фахівців.
Крім того, значна кількість звернень стосувалася реформування економіки, ринкових відносин, підприємництва, приватизації, політики цін і податків, питань, пов’язаних з житловими проблемами, станом комунального господарства, містобудуванням, із охороною здоров’я, питань державного будівництва, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин.
Пропозиції, заяви і скарги громадян, що надходили до Верховної Ради України, розглядалися і надсилалися, згідно з чинним законодавством України, для вирішення питань, порушених у них, на розгляд відповідним органам державного управління, судових установ, використовувалися в законотворчій роботі.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.