Традиційно до «домашніх тварин» зараховують собак і кішок, канарок, рибок і хом’ячків. Але тепер серед них дедалі частіше зустрічаються «екзоти». Ігуани, черепахи, змії, павуки і т. д., і т. п. Дев’яносто вісім відсотків цих тварин народилися тут, в Україні, у спеціальних розплідниках. А раз так, то і жити вони мають в особливих умовах, а їхні господарі повинні мати хоч якесь уявлення про їхній спосіб життя, створити безпеку для оточуючих і самої тварини.

Куренівський ринок столиці — зоокуточок. Серед простого люду — «Птичка». Тут понад 300 видів представників фауни, можна підібрати собі вихованця, виходячи з власного смаку і наповненості гаманця. Одна із найпопулярніших осіб «куренівки» — продавець-консультант Сизоненко Галина.
— Хто і для чого купує таких тварин?
— Я все життя займаюся з різними видами, знаю про них практично все, — розповідає Галина. — Так само відчуваю покупців. Хто купує собі вихованця не як іграшку, а живу істоту. Хоча трапляється, що приносять назад, пояснюючи труднощами його утримання. Я не засуджую таких людей. Дуже серджуся, коли експлуатують тварин, наприклад, фотографи на Хрещатику. Після таких трудоднів будь-яка тварина вже психічно ненормальна. І в ліпшому випадку їх просто підкинуть у звіринець чи зоопарк. А найчастіше вони закінчують життя на смітниках.
Не з чуток знають про проблему й у столичному зоопарку. Генеральний директор Євген Кирилюк розповів, що рибки і папуги — найчастіші «подарунки». Нещодавно подарували 15 чудових голубів. Торік — вовченят, бурохвостого жако і навіть стрункого удава!
Молодий чоловік на пташиному ринку купив десятирічну сухопутну черепашку для своєї дівчини.
— А не боїтеся, що вона не прийме такий подарунок? —запи тую.
— Навпаки, буде задоволена. Вона любить і вміє доглядати за тваринами. Та й живуть черепахи по 300 років — отож і їй доведеться стільки само прожити.
— Ось таких покупців я люблю, — каже Галина. — Упевнена, черепашці буде добре.